Унгарски полицейски контингент с пълно техническо оборудване ще патрулира по сръбско-българската граница. Това съобщи сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович.

Министърът уточни, че властите в Белград вече са поискали съдействие и от австрийската, и от френската полиции. Според него допълнителните чужди сили ще допринесят за "стабилността и сигурността на държавните граници". Унгарският контингент ще разполага и с термокамерите при патрулирането на българската граница.

"Нашата задача е да намерим модел за спиране на нелегалното преминаване на границата и поради тази причина в момента сме ангажирали значителен брой полицаи и войници за охрана на границите ни с България и Македония", каза още Стефанович.

"За да има по-ефикасен контрол на държавните граници са ни нужни повече технически средства и оборудване", каза министърът и добави, че "техническите средства може да разрешат проблема, но в крайна сметка от решително значение е отговорът на Европа - какво да се прави с мигрантите, които идват от невоенни зони и са икономически мигранти".

"Много е важно Европа да каже какво правим с тези хора, как да ги интегрираме, от къде да намерим средства за обучението им, образование, лечение и изучаването на езика", подчерта Стефанович. Вътрешният министър смята, че Сърбия е направила много за мигрантите и страната не може да приеме безкрайно голям брой хора и да харчи безкотнролно огромни суми пари.

"Като държава ние ще бъдем готови да отговорим на всякакво предизвикателство, както направихме и тази година, независимо от съмненията на много хора, че ще запазим стабилността и сигурността, така ще действаме и за в бъдеще", подчерта сръбският министър.