Алпинистът Боян Петров, който пострада след като бе блъснат от автомобил в Кресненското дефиле и все още се възстановява, ще реализира инициативата за масово изкачване на върхове в български планини.

Походите, които ще са част от образователно-информационната кампания „Яко е да си еко“, ще стартират в началото на 2017 година. Първоначално обявеното за 11 септември изкачване на връх Мальовица се отлага за зимата в началото на следващата година, след като известният алпинист напълно се възстанови от травмите, получени при пътния инцидент в Кресненското дефиле в края на август.

Датата за изкачване на Мальовица с водач Боян Петров ще бъде съобщена допълнително. „Дотогава всички желаещи имат възможност да се подготвят добре за снежното предизвикателство. Важното е да не се отказват – изкачване ще има“, казва алпинистът-зоолог от Националния природонаучен музей към БАН.

На 2 октомври т. г. Национален парк „Централен Балкан“ ще организира поход до хижа „Рай“ в рамките на 25-та годишнина на парка. Ден по-рано, на 1 октомври от 11 до 18 часа ще са тържествата за празника в местността „Бяла река“ край Калофер. В 16 ч започва официалната част с представяне на научно-популярната книга „Биологичното разнообразие в НП „Централен Балкан“. Кампанията „Яко е да си еко“ се осъществява със съдействието на МОСВ.