Пилот на американски разузнавателен самолет на редовен патрулен полет над Черно море е съобщил за "опасно и непрофесионално" прехващане от руски изтребител, съобщиха двама служители на Пентагона.

Служителите, пожелали анонимност, са казали, че руският изтребител се е приближил неколкократно до американския самолет - единият път на опасно разстояние.

Във видеото горе - морски пехотинци от САЩ и Украйна провеждат първото си съвместно учение във водите на Черно море край Одеса

В инцидента са участвали Су-27 и самолет на американския флот П-8 Посейдон. 

САЩ осъдиха случилото се. По време на процедурата по прихващане, продължила 19 минути, руският изтребител се доближил в един момент на 3 метра от американския апарат, което според американското министерство на отбраната е било "опасно и непрофесионално".

Руското военно министерство заяви, че руските пилоти са действали в строго съответствие с международните правила за въздушни полети. Според говорител на министерството разузнавателният самолет на САЩ Р-8 Посейдон два пъти се е опитал да доближи държавната граница на Руската федерация над акваторията на Черно море без включени транспондери, предаде ТАСС. 

Това съвпадна с коментара на военния министър на САЩ, че Вашингтон не иска Студена война с Русия. 

"САЩ не се стремят към Студена и още по-малко към истинска война с Русия. В лицето на Русия не искаме да виждаме враг“, заяви Аштън Картър. 

„Но вие не трябва да се съмнявате, че ние ще защитим нашите съюзници, международния ред, основан на принципи, и онова добро бъдеще, което той носи“, изтъкна Картър. 

Tой увери, че Вашингтон ще „се противопоставя на стремежа да се подкопае нашата колективна сигурност, а също, че няма да остави без внимание опитите за намеса в нашите демократични процеси“. 

Подобни инциденти имаше няколко от април насам в Балтийско море.

Като при един от тях руски самолети прелитали над американския ескадрен миноносец "Доналд Кук", а при друг бомбардировач Су-24 преминал на едва девет метра над кораб, извършвайки според американската армия симулация на нападение срещу него.