Хакерът, известен с псевдонима Guccifer 2.0, нарече небивалици твърденията, че работи за спец службите на Русия, съобщи електронното издание на в. „Уолстрийт джърнъл” като се позова на интервю с Гучифер.

Хакерът казва, че е мъж, работи сам и целта му е „да стигне до истината”. Той твърди, че заключението за връзката му с руските спец служби, защото ползвал подобни на техните технологии, е лишено от смисъл. Гучифер риторично пита:”Ако карам БМВ, това значи ли, че съм германец?”.

Хакерът разказва, че се ядосал, когато започнали да свързват действията му с разузнаването на чужда държава. После обаче преценил, че колкото повече се задълбава в тази посока, толкова по-безопасно ще е за него. „Това е като игра на котка с мишка, но залозите са много по-високи”, заключава Гучифер.

„Уолстрийт джърнъл” прецизира, че не може да идентифицира личността на хакера, дал интервюто. Но отговорите на въпросите идвали от същия акаунт, от който изтичаше поверителна информация за американската Демократическа партия.

Гучифер потвърди, че готви нова набор от компроматни материали, но не разкрива подробности.