Проектът „Балкан” не е мислен като вид компенсация и опит да се задейства план „б” във връзка със спрения „Южен поток”. В това увери вицепремиерът Томислав Дончев по време на днешния блиц контрол, предаде репортер на БГНЕС.

Дончев обясни каква е йерархията на приоритетите на правителството в тази връзка. „Тръгваме от сигурността на доставките, защото те са важни за живота и здравето на хората, българската икономика. Наред с това трябва да коментираме цената. На трето място е запазване ролята на България като транзитьор. Това не е само въпрос на приходи, а е стратегически въпрос и имаме всяко основание да сме подозрителни, ако има опасност България да е заобиколена. Това е въпрос на национална сигурност”, смята Дончев.

Според вицепремиера, проектът „Балкан” не е мислен като вид компенсация и опит да се задейства план „б” във връзка със спрения „Южен поток”. Това е нещо коренно различно. „Южен поток” е спрян. „Реализацията на газовия хъб не е в зависимост, от който и да е друг проект, както потвърдиха от ЕК. Всички предварителни проучвания показват, че така, както е разработен проектът, в него има икономическа логика и той остава обещаващ”, заяви Томислав Дончев.

Той посочи, че позицията на ЕК прозвуча категорично, че Северна Европа е в много добра ситуация за газовите ресурси и е време да се обърне внимание на Югоизточна Европа. „Важна стъпка в тази посока е газовият хъб „Балкан”. Това не е само принципна позиция, тоест ние ви подкрепяме, ще ви съдействаме. Това е също отворена възможност за финансиране на части от инфраструктурата, свързана с проекта”, каза още Томислав Дончев.