Неминуемо е Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО, също както е неминуемо Европейският съюз и Германия да направят всичко по силите си, за да може да се обезопаси европейската граница. Това ще помогне и на Македония за в бъдеще да няма проблем с нелегалните мигранти, заяви бившият федерален министър на отбраната Франц-Йозеф Юнг.

Той се срещна вчера в Берлин с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски.

След срещата с делегацията на ВМРО-ДПМНЕ Юнг заяви, че ЕС не може сам да се справи с охраната на външните граници на общността, което се вижда от примера с Гърция.

Репортерът на БГНЕС припомня, че Атина отказа да охранява външните граници на Евросъюза и единственото, което правеше бе организирано да извозва стотиците хиляди незаконно влезли мигранти на север към Европа, дестабилизирайки по този начин не само страните-членки от Евросъюза, но на първо място Македония и Западните Балкани. Това съответно създаде заплаха пред функционирането на зоната за свободно движение Шенген и много държави от ЕС бяха принудени заради гръцките действия да върнат контрола по границите, изграждайки огради и изпращайки армията и полицията да ги охранява.

Франц-Йозеф Юнг смята, че вътрешните граници на ЕС могат да бъдат отворени само, ако бъде обезопасена външната граница на регионалната организация.

Той припомни, че като министър на отбраната на ФРГ е подкрепил членството на Македония в НАТО, но все още има един проблем, който трябва да намери решение. Юнг се надява, че с помощта на международната общност ще се намери решение на спора за името с Гърция. „Смятам, че този въпрос е много важен и в периода, когато бях министър на отбраната дадох своята подкрепа в спора за името във връзка с продължаването на евроинтеграцията на Македония. Гърция трябва да отдели въпроса за името от процеса на интеграция. С помощта на международните институции може да се намери решение на този проблем и Македония ще получи перспектива за членство в НАТО и ЕС“, каза германският политик.