В последните няколко години гръцките власти са затегнали митническия контрол и събирането на такси, от което, освен гръцки граждани, са се опарили и много българи. Често - без да са нарушили закона. Българи, пребиваващи в Гърция, алармираха, че автомобилите им са били конфискувани неправомерно, докато в някои медии се появи информацията, че масовото конфискуване на коли е мит. Къде е истината?

Според гръцкото законодателство (Указ 247/1988 г.) чужди граждани могат да ползват личните си автомобили при "професионални или родствено-семейни посещения" в Гърция за не повече от шест месеца (185 дни) в рамките на една календарна година. Ако този срок бъде прехвърлен обаче, автомобилът подлежи на пререгистрация пред гръцките власти - в противен случай се конфискува. Тук юристите съветват - ако имате намерение да сте в Гърция повече от половин година, трябва да уведомите служба „Митнически контрол“ на влизане в страната в съответния граничен пункт. Това става с подаването на молба. След това властите издават документ със срок, в който колата трябва да се освободи от митнически контрол. Преди изтичането на този срок чужденците трябва да се явят в съответната районна митническа служба, откъдето колата се освобождава от митнически контрол и се предоставят регистрационни табели с гръцки номера.

Ако процедурата не бъде спазена, се смята, че е извършено митническо нарушение. 

Капанът е заложен в това, че чужденците трябва да докажат пред властите, че не са били в Гърция повече от половин година. Полицията първо предприема действия по конфискуването, а след това собствениците на автомобили трябва да докажат, че са в страната отскоро. Трябва да се отбележи, че конфискацията засяга само тези чужденци, които имат данъчен номер. Той се издава на лицата, осигуряващи се в южната ни съседка. В повечето случаи обаче се касае за хора, които по една или друга причина са напуснали страната, но данъчната им регистрация остава валидна и макар че по нея няма движение в продължение на години, властите по презумпция смятат, че лицето е постоянно пребиваващо в страната.

Това става на фона на правото за свободното придвижване и липсата на паспортен контрол при влизане и излизане от Гърция, тоест, преминаването през граница не се отчита, освен ако не се правят проверки за издирвани лица. Тогава доказването, че си преминал границата преди дни, е на практика невъзможно. 

Пред OFFNews адв. Севдалина Чернева обясни, че конфискациите се случват по-интензивно през последните три-четири години. По обясненията ѝ „няма никакъв шанс да те спрат, ако си турист, и да ти конфискуват колата“. Тя каза, че властите правят проверка за това дали лицето има данъчен номер, който се получава, когато лицето се води на работа и се осигурява в Гърция. Ако според тази регистрация има внасяни осигуровки през последните години, но лицето има автомобил с българска регистрация, тогава се минава към конфискация. Според нея обаче властите предприели по-сериозен контрол през последните години, тъй като много гърци, за да избегнат плащането на по-скъпите данъци в Гърция, масово регистрирали автомобилите си в България. Същото правили и българите, работещи в Гърция.

Не липсват и практики, с които нашите съграждани опитват да заобиколят правилата. Преди да заминат за Гърция с личната си кола, те я прехвърлят като собственост на роднина и след това с пълномощно от него напускат България. Ако в Гърция ги спрат за проверка, се оправдават, че роднината е пристигнал скоро на гости и е предоставил колата си за ползване за няколко дни. Това обаче не ги оправдава - според закона ползването на пълномощни за управление на български МПС от страна на постоянно пребиваващи и работещи в Гърция, не освобождава упълномощените от задължението за пререгистрация на съответното превозно средство.

Важно е да се уточни, че жертва на тази политика са и самите гърци и най-вече тези, които имат бизнес у нас. За да избегнат плащането на по-високи такси и данъци, те пререгистрират автомобилите си у нас. В същото време, ако бъдат спрени от пътен патрул, отново заради данъчната регистрация, ще трябва да се простят с автомобилите си. 

Оказва се, че тази практика е особено "популярна" от властите след кризата, която сполетя Гърция и това носи големи приходи в хазната. Когато гръцки гражданин си купи кола нов внос, независимо от коя държава - член на ЕС, той плаща мито. В общността, където пазарът е единен, това изискване е отпаднало, но въпреки това, практиката в Гърция продължава. За това Европейският съюз всяка година налага глоба на страната, но властите са изчислили, че приходите от тези мита и от таксите за освобождаване на конфискувани автомобили носи много повече приходи. До 8 000 евро достига глобата за нарушител, чиято кубатура е от 2 000 до 3 000 кубика. За превозни средства до 1 400 кубика тя е 2 500 евро.