През почивните дни ръководството на най-голямата германска банка „Дойче Банк“ ще обсъжда радикални мерки за своето спасение, пише „Уолстрийт Джърнъл“, позовавайки се на свои източници.

Една от тези мерки стана ясна в сряда: през август „Дойче Банк“ е водил преговори за сливане с втората по активи банка във Федералната република „Комерцбанк“. Но тази идея е изоставена, защото е нежизнеспособна.

Истината е, че самият факт за тези преговори и срещата през почивните дни могат да означават това, че банката не може да си позволи дългосрочно преструктуриране, което беше обявено през есента на 2015 г. Положението бързо трябва да се подобри.

Ръководството на „Дойче Банк“, включително изпълнителният директор Джон Крайън, който оглави банката миналото лято, се отнася студено към възможността за сливане, заявиха през WSJ хора, запознати с вътрешните преговори в банката. Сливането може да предизвика въпроси във връзка със спазването на антимонополното регулиране.

По тази причина „Дойче Банк“ обмисля продажбата на бизнеса за управление на активи: или напълно, или частично, съобщава WSJ. Банката би желала да запази основата на този бизнес, защото той й носи стабилен доход, но е готова да обсъди възможността за продажбата на негови части.

Фактът, че положението на „Дойче Банк“ никак не е добро, беше ясен още през юли 2015 г., когато банката уволни генералните директори Анша Джейн и Юрген Фитшен и назначи на тяхно място Крайън. Но и след неговото идване загубите на „Дойче Банк“ и проблемите й нарастваха като лавина. През 2015 г. банката получи 6,8 милиарда евро загуби, а за последната година е загубила почти половината от капитализацията си. Това лято МВФ нарече „Дойче Банк“ най-рисковата от системно значимите банки за световната банкова система. В стрес тестовете на ЕЦБ „Дойче Банк“ се нареди сред десетте с най-лош резултат.

В края на юни банката имаше 29 милиарда евро активи от трето ниво на ликвидност /това са най-малко ликвидните активи/, написа по-рано „Файненшъл таймс“. Преди всичко това са деривати и проблемни поевтинели дългове. Макар че от 2007 г. „Дойче Банк“ намали техния размер с 67%, те достигат 47% от неговия акционерен капитал. Подобни инструменти трудно могат да бъдат оценени по пазарни цени, а след британския референдум на практика те не могат да бъдат продадени.

Освен това „Дойче Банк“ разполага в Лондон с голям търговски и консултантски бизнес, а също така операции за управление на активи. Във Великобритания, където банката има 8000 служители, тя печели 20% от доходите си, подчертава WSJ

“Вярваме на мениджмънта на „Дойче Банк“, но „Брекзит“ добави нежелателен натиск, макар че и без него тя имаше важни проблеми, които трябва да реши“, заяви анализаторът на Moody's Лори Майърс. Рейтингът на „Дойче Банк“ по скалата на Moody's достига Baa 2, което е с две степени по-високо от рейтинга „боклук“.