На 78-годишна възраст почина президентът на Узбекистан Ислам Каримов, който беше постъпил в болница в събота след получен инсулт, съобщи в. „Хюриет“, позовавайки се на три дипломатически източника на агенция „Ройтерс“.

„Да, той почина“, е посочил един от тях, пожелал анонимност.

Правителството на Узбекистан все още не е потвърдило съобщението. По-рано днес властите в страната съобщиха, че състоянието на Каримов, който е в болница от 27 август, се е влошило значително.

Критикуван от Запада заради авторитарния си начин на управление, Каримов беше начело на най-многолюдната държава в Централна Азия от 1989 г., първо като лидер на местната Комунистическа партия и след това като президент на независимата от 1991 г. република.

Каримов не е определил свой наследник и според анализатори смяната във властта по всяка вероятност ще бъде определена зад закрити врата от малка група високопоставени държавни служители и членове на семейството на държавника.

Ако те не успеят да се споразумеят за наследник, политическата несигурност може да дестабилизира държавата, в която живеят 32 млн. души, превръщайки я в потенциална цел за ислямисти.

Узбекистан е голям износител на памук, като в същото време е и богата на залежи от злато и природен газ.

Намек за това кой ще наследи Каримов може да бъде направен, когато правителството официално обяви неговата смърт – нещо, което според един от източниците ще стане по-късно днес. Възможен негов наследник може да бъде и човекът, който ще бъде определен за председател на комисията, отговаряща за организацията на погребението на лидера.