Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Повечето атлети мислят за стомаха си само когато имат проблеми с него. Истината е, че микробната флора в храносмилателна система е от съществено значение за човешкото здраве.
Тази статия ще покрие микробната флора и нейното въздействие върху издръжливостта.

Ефектите от нарушена микробна флора

Изследвания върху човешкия микробиом показват, че бактериите, които живеят в и извън нашето тяло превъзхождат нашите клетки 10:1. Микробната популация само в червата наброява милиони и е съставена от стотици видове бактерии, които ни позволяват различни храносмилателни функции. Заболявания като възпаление на червата, алергии, наднормено тегло, автоимунни и сърдечно-съдови болести, могат да бъдат свързани с храносмилателният ни микробиом. Освен тези заболявания, микробната флора може да повлияе и на нашето настроение и желание за специфичен вид храна.

Друга голяма вреда, в следствие на нарушена микробна флора, е способността за използване на мазнини като "гориво". При "затлъстял" стомах, микробиомът сигнализира за съхранение на мазнини, вместо тяхното изгаряне, противоположно на нуждите на много атлети, които искат достъп до техните мазнини като източник на енергия. Друга критична точка тук е, че преминаването от здравословна микробна флора към нарушена е много лесно. Различни проучвания показват, че диети богати на мазнини и захари могат да променят микро- флората в рамките на 24 часа.

Ниско разнообразие

Главната причина за болен стомах е ниското разнообразие на бактерии. Ако диетата ви се състои главно от прости захари и нишестета, които се абсорбират бързо, настъпва липса на микроби, които се развиват при храносмилането на бавни храни, като плодове и зеленчуци. Пресните плодове са по-добри от натурални сокове, защото съдържат разтворими и неразтворими фибри.
Точно както в една екосистема, колкото повече видове имате, толкова по-стабилна е тя. Оглеждайте се за пресни плодове и зеленчуци в местния магазин и пазарувайте редовно.

Ефектите от здрав стомах

Здрава и разнообразна микробна флора спомага при начина, по който абсорбираме хранителни вещества и витамини, и преобразува част от хранителните вещества в по-ценни продукти. Например, микробите с устата и стомаха преобразуват нитратите в нитрити, които се използват в образуването на азотен оксид (NO), критична молекула за сърдечно-съдовата система. Здравата микробна флора е незаменим фактор при здравословна диета. Здравата микробна флора също спомага за правилната работа на имунната система.

Растения и пробиотици

Яденето на много растителни полизахариди може да възстанови баланса в микробиомът. Яденето на различни видове плодови и зеленчукови храни е ключът към здрава и разнообразна микро флора. В допълнение пробиотиците могат да помогнат при достигането на баланс. Ферментирали храни като кисело мляко, комбуча, кисело зеле и кимчи значително увеличават разнообразието в микробиома. Те са и източници на витамини и ензими, които не могат да се набавят по друг начин.

Какво да избягваме

Антибиотици и редица спортни напитки с голямо съдържание на захар трябва да се избягват. Докато спортните и възстановителните напитки са важни по време и след тежка тренировка, енергийните ви запаси обикновено се възстановяват с хубава вечеря и сън.
Антибиотиците не просто убиват лошите бактерии в организма ви, те убиват и полезните, и в някои случаи възстановяването им може да отнеме до 2 години. Избягвайте антибиотици, когато това е възможно.

Препоръчително е да се обръща внимание на стомаха и храносмилателната система ежедневно, вместо да чакате заболяване или лошо преживяване. Стъпките към здрав стомах и разнообразна микро-флора са относително лесни: яжте пресни плодове и зеленчуци, опитайте се да приемате пробиотици, опитайте се да намалите захарта и антибиотиците. Тези стъпки ще помогнат на цялото ви тяло и ще помогнат на вас да бъдете на върха.