Турция има много сериозни проблеми със САЩ, свързани с Фетхуллах Гюлен и ако кюрдите не се изтеглят на изток от река Ефрат, Анкара напълно ще свали доверието си.

Това заяви пред журналисти турският външен министър Мевлют Чавушоглу и разясни разминаванията в позициите на двете държави.

„Турция не приема участието на въоръженото крило на Кюрдската работническа партия /ПКК/ в операцията в Менбич, но Америка го подкрепя с логистика и смята за важно присъединяването му, на което ние се противопоставихме. Уважаемият Барак Обама даде дума пред нас, че кюрдите ще се изтеглят на изток от Ефрат. Това обаче все още не е факт, въпреки, че Джон Кери и Джо Байдън ни уверяваха в започналото изтегляне. Дори напротив, с негативни действия се обърнаха срещу нас и срещу Свободната сирийска армия”, коментира Чавушоглу.

Той посочи, че „Турция предупреди, че ако кюрдите не освободят района от присъствието си, ще удари базите им и ще блокира нападенията им по турските военни части. Тогава Америка поиска срок. Но ако те не се оттеглят, ще излезе, че САЩ не спазва договорките. Да не ни упрекват, но ако САЩ не държат на думата си, как оттук нататък да им вярваме? И по кой въпрос да им вярваме – и без друго заради престоя на лидера на терористичната групировка Фетхуллах Гюлен имаме особено голямо напрежение помежду си. За съжаление, в момента доверието на народа ни към Америка е на възможно най-ниското си ниво“, коментира Чавушоглу в самолета на път за Кипър, цитиран от в.“Милиет“.

По думите му военната операция в Джараблус е с цел да прочисти района от джихадистите от „Ислямска държава”, но пък от нея са недоволни именно кюрдските сепаратисти и това е заради борбата им да учредят кюрдски кантон, а защо не и собствена държава.