Апелативен съд Пловдив потвърди най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража за 44-годишия Любомир Данчев, обвинен в умишлено подпалване на тютюневите складове в Пловдив.

Съдът взе това решение, аргументирайки го с няколко доказани положения – фактът, че пожарът е тръгнал от място, обитавано от клошари, в което не е имало достъп на странични хора; липсата на постоянен адрес, което го прави неоткриваем при домашен арест и пенсията му по болест – 129 лева, която няма да му стигне за гаранция. Съдът уточни, че деянието на Данчев, квалифицирано като умишлен палеж, е възможно в хода на делото да бъде променено в неумишлен палеж. Във фокуса на вниманието на съда е връзката на Данчев с първото подпалване на складовете. Разпространението на пожара върху още три сгради е предмет на пожарно-техническа експертиза, която още не е готова.

На 21 август 4 емблематични сгради – паметници на културата в Тютюневия град в Пловдив бяха опустошени от огромен пожар. С обвинение за палеж в ареста е задържан клошарът Любомир Данчев, обитавал четвъртия етаж на един от тютюневите складове. Главният прокурор Сотир Цацаров и окръжният прокурор Румен Попов заявиха, че тази версия е основна, но има и други основни, които ще се разследват - на първо място са заявени инвестиционни намерения спрямо изгорелите складове.

Министерството на културата е спасило през 2010 година от демонтаж два от най-хубавите тютюневи склада в Пловдив. Въпреки твърденията на кмета на Пловдив Иван Тотев, че никога не е имало заявени никакви инвестиционни намерения спрямо пострадалата част от Тютюневия град - нито официално, нито в неформални разговори, става ясно, че италианските собственици от дружеството "Р.И.П.А" ООД с представител Пиетро Луиджи Гиа са внесли проект, в който са искали демонтаж на двата склада и последващо преизграждане и надстрояване на сградите. Министерството на културата е отказало да съгласува проекта и така е спасило ценните тютюневи складове, наследство от големия благодетел на града Димитър Кудоглу.