И аз съм против политиката на Турция, но това ни е съседът, това ни е границата. Това каза премиерът Бойко Борисов в интервю за бТВ.

Ние като държава сме длъжни да имаме добри отношения с нашите съседи, не става въпрос за посредничество, заяви Борисов. Той коментира, че само идиот може да направи коментарите за „пощенски гълъб” или „куриер”, каквито се чуха по повод неговите срещи в Турция с президента Ердоган и в Германия с канцлера Меркел. Той категорично отрече да е говорител на турския президент.

Вече най ме дразни изречението „България не е сама”, „вие не сте сами”. Казах и на Меркел, и на австрийския канцлер - трябват ни техника, трябват ни хора, конкретни решения, посочи още премиерът по повод проведените срещи с европейските партньори и конкретно с договореното с Доналд Туск.

Над 108 милиона евро са влезли в България по границата, искам в пъти да се увеличат под формата на техника, термовизия, физическа сила, заяви още премиерът и напомни, че трябва засилена охрана и на гръцката граница.

Пожелавам на всички мои опоненти да могат да ги привикват и да ги цитират всички световни медии, коментира още Борисов.

Връщайки се на темата Турция, Борисов продължи: Имаме 8 километра да довършим от оградата по българо-турската граница. Сигурно и 100% от хората са недоволни от Турция, но ако зададем два въпроса на тези хора – искаме ли война с Турция? Имаме вече ограда – ако дойдат стотици хиляди на тази ограда, ще издържи ли? Ще стреляме ли по тези хора? Тогава ще дойдат неправителствени организации и ще трябва да ги пуснем да преминат, коментира ситуацията премиерът.

И аз съм против политиката на Турция, но тя ни е съседът. И аз искам Австрия, Германия и Франция да са ни съседи, но не са и ние трябва да решаваме проблемите, заяви Борисов. Видимо ядосан премиерът заяви, че месец и половина е дошла поканата да присъства на откриването на моста в Истанбул и сложи край на коментарите за „пощенски гълъб” и „говорител”.

По думите на премиера „на един ден път от България се водят истински военни действия от няколко армии”.

Президентските избори

Ще се кандидатирам за следващите президентски избори заради играта, каза още премиерът Бойко Борисов и обясни, че забавянето на обявяването на кандидата си за президент не е от неуважение към избирателите.

"Айде бе, как не уважаваме избиратели си, ГЕРБ съществува благодарение на избирателите си. От 2 октомври, аз им обещавам, че ще им втръсне от кандидата на ГЕРБ", заяви премиерът в типичния си стил. "На 2 октомври, като обявим нашия кандидат, тогава ще пуснем и всички календари, картички", продължи той.

Борисов заяви още, че на тези избори няма да се кандидатира, но на следващите президентски, ще се кандидатирам заради играта, а и тогава ще е добил достатъчно стаж за „Дондуков” 2.

Толкова ми е сложна ситуацията този месец, че не искам да им влизам в тона, каза още Борисов по повод БСП и председателя на левицата Корнелия Нинова. Според него кандидатът на социалистите за президент - ген. Румен Радев вече се гърчи.

Запитан да коментира четирите дами, сочени засега като евентуални кандидати на ГЕРБ за президентския пост – Кристалина Георгиева, Цецка Цачева, Йорданка Фандъкова и Румяна Бъчварова, Борисов каза: „Хубавици”.

Българското председателство на Съвета на ЕС

Щаба ще го оглавя аз, но и Кунева ще се занимава с председателството, както се казва – да не се излагаме пред чужденците, заяви премиерът Бойко Борисов по повод предстоящото председателството на ЕС. Вчера правителството одобри доклад на премиера Бойко Борисов, с който се предлагат промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. С промените Борисов става координатор за подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Меглена Кунева пак ще се занимава, но щабът ще го оглавя аз, защото в него влизат няколко вицепремиери и министри. И то не аз, а министър-председателят, защото след изборите, ако не се представим добре, ще дойде друг, каза Борисов по повод българското председателство на Съвета на ЕС.