Лидерите на четирите основни политически партии в Република Македония снощи постигнаха споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори на 11-ти декември тази година, предаде репортер на БГНЕС.

По този начин се слага край на политическата криза в западната ни съседка, която избухна в началото на миналата година. В петък се очаква да бъде сформирано и служебно правителство с участието на представители и от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ на Зоран Заев.

Споразумението бе подписано от Никола Груевски /ВМРО-ДПМНЕ/, Зоран Заев /СДСМ/, Али Ахмети /ДСИ/ и Мендух Тачи /ДПА/.

На разговорите присъства и американският посланик в Скопие Джес Бейли.

Лично съм доволен, че успяхме да накараме СДСМ повече да не може да бяга от избори. Днес бяха удовлетворени всички техни искания с една единствена цел- да нямат никакво алиби за ново отлагане на изборите, каза Груевски след подписването на споразумението. Според него по време на предизборната кампания очаква СДСМ отново да повтори старите си послания за арести, заплахи и твърдения, че ще освобождават Македония.

Според лидера на СДСМ Зоран Заев на 11-ти декември ще се решава съдбата не само на сегашното, но и на бъдещите поколения.

"Ние се преборихме на 11-декември гражданите да имат право на свободни избори. Времената на фалшификациите и изборните манипулации приключиха. На 11-ти декември ще победим бедността, престъпността, корупцията, етническото разделение, омразата, поръчковите съдебни процеси и мафията. Трябва да сложим край на бягството на младите от страната" , каза от своя страна Зоран Заев.

Според Али Ахмети от ДСИ "това е един голям ден за Република Македония". В крайна сметка всички парламентарни партии постигнаха споразумение, че са изпълнени всички условия за провеждане на честни, демократични и свободни и избори, каза още Ахмети и поясни, че всичко договорено ще започне да се изпълнява още на 2-ри септември.

За нас САЩ и ЕС остават най-големите гаранти, които ще наблюдават изборния процес, заяви от своя страна лидерът на ДПА мендух Тачи.

Провеждането на избори на 11-ти декември е важна крачка за решаване на политическата криза в страната, каза от своя страна американският посланик Джес Бейли.

Всички социологически проучвания сочат категорична победа на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски. Разликата между ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ е над десет процента.

Държавната избирателна комисия /ДИК/ обяви, че е готова с всички проверки и е в състояние да оповести окончателния избирателен списък.