На тържествена церемония в базата Емари край Талин мисията по охрана на въздушното пространство над трите балтийски републики беше предадена на ВВС на Германия, съобщиха от главния щаб на Естонските въоръжени сили.

Германски пилоти и четири изтребителя Eurofighter Typhoon замениха контингента на ВВС на Великобритания, който охраняваше въздушното пространство над Естония, Латвия и Литва от 28 април.

„Искам да напомня на всички, че само преди три години в Емари нямаше ротация на самолети на съюзниците и живеехме в коренно различна ситуация по отношение на сигурността. Уверявам ви, че присъствието ви тук е силен сигнал за единството на НАТО и, разбира се, не гледаме на вашия принос като нещо, което се разбира от само себе си. Много благодаря за създаденото от вас чувство за сигурност”, заяви на церемонията на съюзниците министърът на отбраната на Естония Ханес Хансо.

Трите балтийски републики нямат свои самолети за въздушно патрулиране, затова от април 2004 година, след влизането им в НАТО, охраната на въздушното им пространство ротационно се поема от страни членки на пакта. Самолетите са базирани в Литва на летище Зокняй, близо до град Шауляй.

От 2014 година авиобазата Емари стана допълнителна площадка за самолети на НАТО.