Турция, която изпрати свои войски в Северна Сирия, „спаси от разгром терористите от „Ислямска държава”, заяви пред информационната агенция Фират кюрдският лидер на Партията на демократичния съюз (ПДС) Салех Муслим.

ПДС е най-голямата политическа организация на сирийските кюрди. Нейни активисти са ядрото на кюрскките сили за самоотбрана, които участват в коалицията Сили за демократична Сирия (СДС), подкрепяна от международната коалиция начело със САЩ.

Муслим посочва, че „Турция се намеси в кризата, след като разбра, че бандите на ИД не могат да спрат кюрдския проект за създаване на демократична федерация в Северна Сирия”. „Това се случи, защото турското правителство продължава да отрича националните права на кюрдите”, подчерта кюрдският политически лидер.

Муслим изтъкна, че „след като арабско-кюрдските формирования на 12 август освободиха от бандите на ИД град Манбидж, им оставаше само една крачка до пълното прогонване на терористите от северния регион, но това не можа да се случи заради намесата на Турция”.

Според Муслим, това, което сега става в град Джараблус, е „истинска окупация, насочена срещу кюрдите, които са половината от населението на градовете и селата на север от Алепо”.

Кюрдският политик заяви, че президентът на Турция непрекъснато говори за заплахата за националната сигурност, идваща откъм Сирия. Но откакто кюрдските бойци контролират голяма част от сирийско-турската граница, те не са произвели нито един изстрел към Турция.

Муслим твърди, че СДС са заплаха за плановете на Турция, защото се сражават с ИД и други, свързани с Анкара групировки – „Джебхат ан Нусра” и „Ахрар аш Шам”, които убиват мирни жители.

Кюрдският лидер обяви, че в момента кюрдите се концентрират върху изгонването на терористите от град Рака, което е приоритет за международната общност.