- От поща с адрес уж в Еврокомисията се изпращат мейли с опорни точки как да бъде оплюта българската кандидатка за генерален секретар на ООН в социалните мрежи, за да може да бъде заместена от “КГ”. Обещава се и заплащане

- Службата за цифрова сигурност на Европейската комисия информира, че въпросният имейл не е изпратен от сървърите на комисията, а от сайт за фалшиви мейли (email spoofing), регистриран в Чехия.

Разбирам с изумление, че се прави жалък опит да бъда оклеветена, написа вицепрезидентката на Европейската комисия Кристалина Георгиева в профила си във фейсбук в сряда.

“От тази сутрин се разпространява имейл, уж изпратен от моя офис, във връзка с кампанията за избор на генерален секретар на ООН. Въпросният “препратен имейл” е

груба фалшификация,

със съдържанието

на която нямам нищо общо

Призовавам авторите на тази отвратителна компроматна атака да се въздържат от разпространяване на лъжи и заблуди”, призовава Георгиева.

Става въпрос за имейли, подписани от Радмила Недева и изпратени от поща на Европейската комисия. Има жена с такова име в екипа на Кристалина Георгиева според сайта на ЕК. Тя отговаря за архив, документация и публикации. На сайта е даден същият мейл, от който уж идват указанията за оклеветяване на Бокова. В разпращания мейл има 36 опорни точни за оклеветяването на Ирина Бокова в социалните мрежи.

Мейлът започва така: “В приложен файл Ви изпращам насоки за коментари в социалните мрежи по темата – избор на генерален секретар на ООН. Както знаете, г-жа К.Г. следи отблизо надпреварата за наследник на Бан Ки Мун и насоките са съгласувани с нея. Независимо от формалната номинация на официален български кандидат тя счита, че има потенциал и възможности за тази позиция. Вероятно сте запознати от медиите с мненията на дипломати, политици и експерти, които подкрепят издигането ѝ като нова кандидатура на жена от Източна Европа. За да подкрепим този вариант, трябва да продължим кампанията в социалните мрежи, с която да наложим името ѝ като потенциален нов кандидат. В приложение ще намерите текстове за възможни постове под статии в електронни сайтове и в социалните мрежи (самостоятелни, с линк към подходяща статия или като коментари под чужди постове), свързани с протичащата в момента процедура за избор в ООН. Разчитаме да ги публикувате в групи с политическа или друга насоченост във фейсбук, както и да ги адаптирате и разпространявате и в други социални мрежи, съобразно спецификата им – Тwitter, Instagram, My Space, LinkedIn и т.н.

Отчитането на постовете Ви ще бъде извършвано от

специално наета за целта фирма,

въз основа на което ще бъде

извършвано и заплащането

на Вашите услуги.”

Следват 36 примерни поста с клевети по адрес на Ирина Бокова като: “Тя е дъщеря на убиец. Не искаме да сме известни с дъщеря на убиец. Дъщерята на червения убиец няма никакъв шанс. На комунист доверие никакво! Вън българската червена номенклатура от структурите на ООН! И толкова! Бокова е международен вариант на генерал Румен Радев – кандидата на БСП за президент! Бокова да даде обяснение къде е тракийското съкровище, за което отговаряше неуспялата кандидат-президентска двойка Бокова-Маразов през 1996-98 година. ООН ще осигурява 16-годишни девственици за бившите комунисти в България (със снимката на Бокова с кмет на Пазарджик, обвинен в изнасилване на ученичка). Когато даде публично обяснение откъде са ѝ имотите в САЩ и колко пари има в банковите сметки – тогава може би, ама надали.”

Службата за цифрова сигурност на Европейската комисия, която проверява случая, информира, че въпросният имейл не е изпратен от сървърите на комисията (компютърните системи на ЕК не са хакнати), а от сайт за изпращане на фалшиви мейли (email spoofing), регистриран в Чехия.

Според тях става въпрос за зложелател, който се опитва да се представи за друго лице, за да злепостави вицепрезидента Георгиева и Европейската комисия.

Техническата информация, която имейлът съдържа, позволява той да бъде проследен до чешкия сайт emkei.cz, който често се използва за изпращане на фалшиви мейли и е бил използван и преди за подобни атаки срещу членове на ЕК.

Следващите стъпки, които службата ще предприеме, ще са да се свърже със собствениците на сайта, за да провери дали те има някаква информация, която да позволи да се идентифицира лицето, изпратило фалшивия имейл. Те ще се обърнат и към “Гугъл” за повече информация за акаунта в тяхната поща, който също се споменава във фалшивата кореспонденция.