Близо 10 куб. метра камъни събориха до обяд днес алпинистите, които обрушват ската на главен път Е-79, на входа на Кресненското дефиле. Трафикът е затруднен.

Укрепването на скалния скат, свличал се няколко пъти, започна на 5 август. Наетите като подизпълнители група алпинисти работиха до 12 август, основно режейки дърветата по отвесния скат. След като на 15 август не се явиха на работа поради неразбирателство с изпълнителя за пари, укрепването с високоякостни мрежи спря.

Наета бе нова бригада, отново от Велико Търново, които започнаха работа в понеделник, събаряйки нестабилните камъни. За два дни бяха извозени 13 курса със съборена скална маса. Работата на алпинистите затрудни значително трафикът по основната пътна артерия в югозапада, от двете страни се натрупваха огромни опашки при спирането пропускането заради опасната работа на специалистите.

Петимата алпинисти започнаха работа в 11 ч. днес, през 15 минути спираха работа, за да пропуснат натоварения трафик през дефилето. Това се правеше от сигналисти, след като алпинистите, покатерили се върху близо 20-метровия скат, им подаваха сигнал.

За час и половина бяха съборени близо 10-на кубика камъни, някои от които с размери метър на метър. Те се стоварваха с трясък върху пътната лента под срутището, за да не се наранява асфалтовото покритие, бе насипан пясък.

Движените се осъществява покрай ската, като дясната лента в посока Кресна е оставена като буфер. Хвръкналите върху временния път камъни бяха вдигани от фадромата, след което движението се пускаше отново за 15-на минути, след което алпинистите продължаваха да събарят камъни, предимно с лостове.

Към 15 часа днес ще бъде направен опит фадромата да се опита да дръпне с въже и събори 7-метрова ромбоидна, но нестабилна скала, намираща се непосредствено над Е-79. Ако не успеят днес, това ще стане утре.

По план поставянето на високоякостните мрежи трябва да приключи на 9 септември.