Пожарът, разярил се още вчера по обяд в Сакар планина, в района на село Българска поляна, е най-големият горски пожар от началото на годината.

Огнената стихия наложи евакуация на част от местното население. Борбата с пламъците продължава.

Обявеното от община Тополовград бедствено положение остава в сила. Пътните отсечки Тополовград – Българска поляна и Главан - Голямата звезда са затворени за движение.

От Агенцията по горите уточниха, че огънят е погълнал над 8 000 дка горска територия. Това е най-големият горски пожар от началото на годината.

Повече от 60 горски служители от Регионална дирекция по горите – Кърджали и Югоизточно държавно предприятие от вчера са на мястото на пожара. Засегнати са предимно иглолистни гори като на места пожарът преминава във върхов. По-голямата част от засегната горска територия, около 6500 дка попада в района на дейност на Държавно горско стопанство – Харманли.

Задържани по подозрения, че са причинили пожара, са трима души. Единият от тях е причинителят на пожара от миналата седмица в село Изворово.

От началото на годината на територията на страната са избухнали 355 пожара, които са засегнали повече от 36 000 дка горска територия. 10% от пожарите са върхови. Над половината от засегнатата горска площ попада на територията на област Хасково.