Турция не приема твърденията на САЩ, че Анкара е договорила примирие с милициите на сирийските кюрди в Северна Сирия, съобщиха от турското правителство.

„Ние не приемаме при никакви условия... компромис или примирие, постигнато между Турция и кюрдски части“, заяви турският министър по европейските въпроси Йомер Челик пред Анадолската агенция. „Турската република е суверенна, законова държава“, допълни още той.

Челик посочи още, че Турция не би могла да бъде поставена наравно с „терористична организация“, имайки предвид подкрепяните от САЩ Отряди за народна защита (YPG) на сирийските кюрди.

Представител на отбранителното ведомство на САЩ посочи във вторник, че турските и кюрдските сили са постигнали споразумение за спиране на сраженията.

Миналата седмица Турция започна двустранна офанзива в Сирия – срещу „Ислямска държава“ и срещу YPG в Северна Сирия.

След последните сражения между турци и кюрди в края на миналата седмица от Вашингтон призоваха за край на насилието и съсредоточаване на усилията срещу „Ислямска държава“.

Според Анкара организациите на сирийските кюрди са свързани със смятаната за терористична организация в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК).

В същото време Иран, основен съюзник на властите в Дамаск в сирийския конфликт, призова Турция да прекрати действията си в Сирия, тъй като те са недопустимо нарушаване на сирийския суверенитет.

„В борбата срещу тероризма всяко прибягване до методи, които хвърлят сянка върху политическия суверенитет и законовата власт на централното правителство, са недопустими“, заяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Газеми.