Северна Корея екзекутира един от своите вицепремиери заради показано неуважение по време на събрание, председателствана от върховния лидер Ким Чен Ун. Според южнокорейски съобщения причина за екзекуцията е това, че вицепремиерът по въпросите на образованието Ким Йон Джи е заспал по време на срещата.

Властите в Пхенян също така са дали сурови наказания и на двама други държавни служители – последната от серия подобни наказания, които според Сеул целят да засилят хватката на Ким Чен Ун около властта в страната.

В съобщението на южнокорейските власти се посочва, че провинилият се вицепремиер е бил разстрелян, след като е обвинен в антипартийна пропаганда.

“Ким Йон Джи беше разкритикуван заради своята лоша поза на седене, докато е седял под трибуната“ по време на заседание на севернокорейския парламент. В последствие той е бил разпитан и срещу него са били повдигнати и други обвинения, съобщава анонимен южнокорейски източник.

Министерството на обединението на Южна Корея съобщи също, че на двама други севернокорейски служители е било разпоредено да преминат курс по „превъзпитание“ заради свои провинения. Единият от тях е 71-годишният Ким Чен Кол – висшестоящ служител, отговарящ за шпионажа срещу Южна Корея.