Главният стратег на джихадистката групировка „Ислямска държава“, чиито призиви за атаки срещу Запада по време на Рамазана, доведоха до масови кръвопролития, е бил убит в Сирия, съобщава Би Би Си (BBC), позовавайки се на медии, свързани с ИД.

Агенция Амак предаде, че Абу Мухамад ал-Аднани е загинал в провинция Алепо.

От Пентагона обявиха, че е имало въздушен удар в град Ал Баб, чиято цел е бил именно Аднани. Съобщенията за смъртта му идват в момент, в който ИД търпи серия военни неуспехи в Сирия и Ирак.

Аднани, който е и говорител на терористичната организация, е станал „мъченик, докато ръководел операциите за отблъскване на военните кампании срещу Алепо“, информира Амак, без да дава подробности как е починал Аднани.

Говорителят на Пентагона Питър Кук описва Аднани като „главен архитект на външните операции на ИД“.

Той се е грижил за „координацията на движението на бойците, пряко е насърчавал атаките на самотни вълци срещу цивилни граждани и активно наемал нови членове на ИД“, заяви Кук.

За „Ислямска държава“ загубата на Аднани е сериозен удар. Както при всички терористични организации и тук той е лесно заменяем, но Аднани притежавал ценна комбинация от ефективно красноречие и военен опит.

Аднани е един от учредителите на „Ислямска държава“. Роден е под името Таха Соби Фалаха в северния сирийски град Банаш през 1977 г.  и САЩ бяха обявили награда за главата му от 5 млн. долара.

Именно той обяви официално създаването на халифат в някои части на Сирия и Ирак под ръководството на Абу Бакр ал Багдади през 2014 г. и настоя за вярност от всички мюсюлмани по света.