Без мозъчна дейност, черен дроб и функциониращ бял дроб е единият от сиамските близнаци, които се намират в момента в Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив.

Това съобщи зам.-директорът по лечебната дейност Марин Атанасов. По думите му при това състояние момченцето не може да живее. Усилията на лекарите са насочени към спасяване на братчето му.

"Засега се въздържаме от прогноза какви са неговите шансове, защото световният опит показва, че при разделяне на сиамски близнаци вероятността за спасяване на здравия е около 25-30%", уточни доц. Атанасов. 

В момента се правят подробни изследвания на бебета. Те са в кувьоз, в интензивното отделение на клиниката по детска хирургия. Поставени са под 24-часово наблюдение. Така медиците извършват консултации с републикански специалисти, за да решат какви действия да предприемат, тъй като подобен случай е първи в Пловдив. 

Не се изключва възможността хирургичната интервенция по разделяне на сиамските близнаци да бъде извършвана в друга болница на страната. Родителите на бебетата - 14-годишната ромка от Сливен и нейният втори братовчед, са посетили вече УМБАЛ "Св. Георги", добави доц. Атанасов. 

От тях трябва да бъде взето информирано съгласие за разделяне на децата им. Проблемът е, че майката е непълнолетна и ще се наложи да се иска разрешението от нейните родители.