Норвежките власти планират да изпратят обратно почти половината бежанци, поискали убежище през 2015 година, което се равнява на 15 000 души, съобщи телевизионният канал NRK като се позова на службата по имиграционните въпроси в кралството.

Миналата есен бежанският поток през руско-норвежката граница стана рекорден – почти три пъти по-голям от обикновено. Броят на поискалите убежище надхвърли 30 000 души.

Чрез затягане на имиграционното законодателство властите овладяха потока бежанци, но сега трябва да се реши колко от вече пристигналите, могат да останат.

Според ръководителя на имиграционната служба, между 12 и 15 000 търсещи убежище лица ще получат отказ и ще трябва да напуснат страната.

Мнозина вече доброволно са си заминали, а хиляди са изчезнали от бежанските лагери.

Тези, които са одобрени, ще получат жилище и ще бъдат интегрирани в норвежкото общество.

Най-голямата група търсещи убежище лица са от Сирия. Те са подали 10,5 хиляди молби. 7000 са молбите на афганистанци, 3000 са от еритрейци и иракчани и 1,3 хиляди от иранци.

В момента бежанският поток на границата е изключително нисък, но тази есен норвежките власти ще издигнат ограда на границата с Русия, за да предотвратят бъдещ наплив.