С 91 гласа за, 0 против и 14 въздържали се Националният съвет на БСП реши инициативен комитет да издигне и регистрира за кандидат за президент ген. Румен Радев и вицепрезидента ни, който ще бъде избран по-късно през септември. Председател на инициативния комитет ще бъде Стефан Данаилов. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Ген. Радев е номиниран от Националния съвет на БСП. Партията не отстъпва от тази номинация. И БСП ще има своите представители в инициативния комитет и партиите от коалиция БСП-лява България също. Те изразиха подкрепата си за инициативен комитет, в който искат да има и техни представители. Форматът на инициативен комитет осигурява широка подкрепа от личности от различни сектори, които допълват подкрепата на БСП за ген. Радев”, каза Нинова.

Тя поясни, че миналата седмица са били поканили на среща всички областни председатели на БСП. „Обяснихме за промяната за инициативен комитет. Мнението им, че правилно са прекъснати разговорите с АБВ и, че структурите подкрепят структурата за инициативен комитет. Обяснили сме на всички структури какво наложи тази промяна”, разясни лидерът на левицата.

От своя страна Стефан Данаилов припомни, че вече е участвал в два инициативни комитета. „Когато стигнахме до решението за инициативен комитет да издигне кандидатурата ми беше предложено от ИБ, в което съм вицепредседател да бъда председател на инициативния комитет с радост приех, въпреки че енергията ми не е такава, каквото беше преди години. Аз страшно харесвам ген. Радев и съм негов голям фен”, допълни Данаилов.

От друга страна Нинова коментира, че предложението за изслушване на премиера стои на дневен ред и влиза до края на днешния работен ден в деловодството. Запитан за визитата на Борисов в Турция и българската позиция, ген. Румен Радея заяви, че е важно да имаме реалната информация и тя трябва да бъде предоставена на обществото. Приветствам диалог с Турция, ако някой си въобразява, че ще реши проблема с бежанците без диалог, е много далеч от истината. Лично за мен остава неясен въпросът какво договорки са постигнати с Турция. Трябва да е ясно, когато вземаме решение по визовия въпрос, каква е политиката на Европа, тя съвпадали напълно с нашата, какво ще причини на България. Трябва да се даде отговор на тези въпроси, нека наистина изслушаме премиера”, каза още той.

Запитан за вицепрезидент, Радев заяви, че има време и този въпрос ще бъде решен. „Няма кандидати от отсрещната страна, може би след изборите ще издигнат кандидати за президент”, заяви още той.