Куба смята за неприемливо и неотговарящо на духа на турско-кубинските отношения изявлението на председателя на парламента в Анкара Исмаил Кахраман, че латиноамериканският революционер Ернесто Че Гевара е убиец и бандит, заяви посланикът на Куба в Анкара.

Кахраман разкритикува турските младежи, че носят дрехи и значки с образа Че Гевара.

Парламентарният председател каза, че в историята на Турция има достатъчно хора, с които младите може да се гордеят и в тази връзка посочи султан Мехмед II Фатих Завоевателя, завладял Константинопол през 1453 година.

В интервю за в. „Хюриет” кубинският посланик Алберто Касалс изтъква, че дори и най-големите врагове на Куба не са говорили с такива остри думи за Че Гевара, който е символ не само за Куба, но и за цяла Латинска Америка. Посланик Касалс съобщава, че след коментара на Кахраман много хора позвънили в посолството на Куба, за да изкажат подкрепата си.

Прес службата на турския парламент също излезе със съобщение по повод спорното изказване на Кахраман. В него се посочва, че в казаното от председателя се препоръчва турската младеж да взима пример от хилядите герои в турската история, а не от личности, които са участвали в социалистическата революция в Куба.

През 1967 година Гевара е в Боливия начело на отряд, за да организира партизанско движение в страната. На 8 октомври го раняват и попада в плен на спец частите на боливийската армия. На следващия ден, след като е разпитан, е екзекутиран. Тленните му останки са намерени през 1997 година и са пренесени в мавзолей в кубинския град Санта Клара.