Американското финансово министерство разкритикува решението на ЕС американската компания „Епъл“ да възстанови неправомерни данъчни облекчения в размер на 13 млрд. евро и заяви, че решението заплашва двустранния „дух на икономическо партньорство“.

„Действията на Комисията могат да заплашат с подкопаване чуждестранните инвестиции, бизнес климата в Европа и важния дух на икономическо партньорство между САЩ и ЕС“, заяви говорител на финансовото министерство в изявление.

„Ние ще продължим да наблюдаваме тези въпроси докато се развиват и ще продължим да работим с Комисията по нашата споделена цел за предотвратяване на ерозията на нашите корпоративни данъчни основи“, допълниха от Вашингтон.

По-рано днес Европейският съюз разпореди „Епъл“ да върне рекордните 13 млрд. евро, които е получила като неправомерни данъчни облекчения.

„Европейската комисия заключи, че Ирландия е осигурила неоправдани данъчни облекчения в размер на до 13 млрд. евро на „Епъл“. Това е незаконно в рамките на европейските закони за държавна помощ, тъй като позволява на „Епъл“ да плаща значително по-малко данъци в сравнение с други компании“, се казва в изявление на Комисията.

По думите на еврокомисаря по конкурентоспособността Маргрете Вестагер „избирателното отношение“ спрямо „Епъл“ в Ирландия означава, че компанията е плащала данъчна ставка от само един процент върху своите приходи в Европа през 2003 г. В последствие този процент е намалял до 0,005% през 2014 г.