Няма да има постигнато търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ, преди да завърши мандата на американския президент Барак Обама в началото на 2017 г. Това заяви френският президент Франсоа Оланд.

“Настоящото обсъждане на договора между Европа и САЩ няма да доведе до споразумение до края на годината“, посочи държавният глава.

В свое изказване пред френски дипломати той допълни също, че „Франция вижда нещата такива, каквито са и не таи илюзии, че споразумението ще бъде постигнато преди края на мандата на американския президент“

Изказването на президента идва часове след като френският държавен секретар по въпросите на търговията Матияс Фекл заяви, че Франция ще поиска следващия месец Европейската комисия да прекрати търговските преговори между ЕС и САЩ.

„Вече няма политическа подкрепа във Франция за тези преговори“ и „Франция призовава за край на тези преговори“, посочи той в изказване за радио RMC.

Според Фекл искането за прекратяване на преговорите ще стане по време на среща на министрите на външната търговия на страните от ЕС в Братислава през септември.

Активисти, които се противопоставят на споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP), посочват, че спогодбата е в полза предимно на големите компании и ще ощети потребителите.

По-рано френският премиер Манюел Валс заяви, че би било „невъзможно“ за ЕС и САЩ да постигнат споразумение до края на 2016 г., каквото е желанието на двете страни. Една от целите на преговорите е те да бъдат завършени до края на мандата на настоящия американски президент Барак Обама, който изтича през януари 2017 г.

Според дипломатически източници на АФП търговските преговори могат да бъдат прекратени до избирането на нов държавен глава в САЩ през ноември или след изборите във Франция и Германия през следващата година.