В масовия бой в бежанския център в Харманли са участвали близо 800 обитатели.

Пострадали са трима сирийски граждани, съобщиха от полицията. От Агенцията по бежанците посочиха, че се търси вариант за външна охрана на центъра от страна на МВР. Обмисля се и въпросът той да се превърне от отворен в затворен тип, съобщи днес Тома Зафиров, началник отдел в Агенция за бежанците. Той уточни, че боят започнал около 22 часа след възникнал личен конфликт между група иракчани и афганистанци.

Избягал от войната иракчанин сподели, че не искали подобни конфликти и след снощния инцидент се страхувал за живота си.

Охранители подали сигнал в местното управление на полицията. На място са били изпратени над 50 полицейски служители, посрещнати и замеряни с камъни от биещите се бежанци. Очевидци от близките жилищни блокове разказаха, че се наложило тълпата на бъде разпръсната с водна струя на пожарната. Ръководството на ВМРО в Харманли вече готви нов протест, който ще се състои на 4 септември. Настоява се за това лагерът да премине от отворен в затворен тип, както и за по-строг контрол и забрана за носене на оръжие от мигрантите.

БГНЕС припомня, че скандалите в бежанския център са избухнали малко преди полунощ. Преди мелето бежанци се били събрали в едно от помещенията, в което пиели и се веселили, но купонът прераснал в побой. Двама са пострадали и са били откарани в Бърза помощ. Трети пък бил прегледан на място от лекарите.

Според очевидци около полунощ в лагера спешно са пристигнали кметът и секретарят на община Харманли, шефът на областната дирекция на МВР в Хасково Ангел Цанков, началникът на харманлийското полицейско управление. В лагера са влезли няколко патрулки и четири коли с жандармерия. Външни лица вътре не са били допуснати. Пред портала е имало граждани на Харманли, но те са били отпратени. По информация на очевидци една патрулка е била потрошена при безредиците. Това е поредното масово меле с мигранти от лагера. Преди седмица при сбиване на група афганистанци бяха наръгани с нож две 19-годишни момчета, техни сънародници.