Опитите на Холандия и на други европейски държави да внушават уроци по демокрация на Турция са намеса във вътрешната ни политика, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на съвместна пресконференция с холандския си колега Берт Коендерс в Анкара днес.

Чавушоглу подчерта, че когато Турция прави изявления по повод своите граждани в Европа, това се тълкува като нейна намеса, което според него е „много глупав подход и двоен стандарт“. „Ние не се бъркаме и не се противопоставяме на вътрешната политика на Холандия, не би било и правилно това. Когато турците в Холандия демонстрираха остра реакция срещу събитията у нас, това също не е насочено срещу Холандия и вие не можете да възпрепятствате протестните им действия. Ако има противозаконни действия, е съвсем друг въпрос, никой няма право да престъпва законите на страната. Когато Холандия и други държави налагат уроци по демокрация и право на Турция, това не е намеса във вътрешната политика на Турция. Но когато ние правим изявления за турците в Европа, тогава европейските лидери определят това като наша намеса във вътрешните им политики. Такъв глупав подход е недопустим. Това е двоен стандарт“, заяви Чавушоглу.

Той призова за диалог и партньорство с Холандия, както и с другите държави в Европа, където живеят милиони турски граждани, тъй като това е правилният път за преодоляването на проблемите.

На свой ред външният министър на Холандия Коендерс, който не скри смущението си от острите думи на турския си колега, настоя тези настроения да не се пренасят върху холандското общество.

„Това са много чувствителни теми и няма как турците, живеещи в Холандия, да не се тревожат от ставащото в родината им. Длъжен съм да подчертая, че по никакви причини тези нагласи не следва да се пренасят върху обществото в Холандия. Няма причини да се внушава, че имаме някаква намеса“, посочи гостът. За същото призова и германският канцлер Ангела Меркел в интервю за телевизия ARD, цитирана от турските медии.