Ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск. Това заяви на пресконференция вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, предаде репортер на БГНЕС.

Основната цел на пресконференцията беше Бъчварова да обясни какви са били изложените български позиции на работните срещи в Германия и Турция. „Има известно неразбиране за подхода, тона и смисъла, който предприехме по темата за справянето с миграционната криза. Българският приоритет в момента съвпада с общоевропейския и успяхме да го представим като основна тема за предстоящите разговори по време на неформалния Европейски съвет в Братислава”, заяви вътрешният министър.

Тя разясни надълго и нашироко защо е предприета инициативата да се проведат разговори и да се представят българските искания по отношение на последващите стъпки в ЕС, за да може ясно и категорично да се обърне внимание на нашето виждане и позиция. „Ситуацията с миграционната криза в България е снижение на бежанския натиск в сравнение с миналата година от около 20 до 30%. Въпреки това има промяна в характера и особеностите на ситуацията тази година. Променя се структурата на бежанския поток, доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и значително намалява потокът от Сирия. Това променя възможностите ние като държава да реагираме на исканията им за получаване на статут в България”, каза Бъчварова.

Като друг фактор тя постави, че следвайки европейските ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, страната ни полага много усилия по линия на българо-сръбската граница и спиране опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница - регистрирани или не в системите ни, се опитват да продължат към Европа по тази линия. „Не може да допуснем да се оформи бежански поток през територията на България. Това е нашето отговорно поведение на европейски партньор и то започва да дава отражение на ситуацията вътре в страната. В последният месец-месец и половина се надвишава капацитетът в центровете за миграция и стигайки почти 60% са центровете на Държавната агенция за бежанците. Това крие рискове и усложнява ситуацията”, посочи силовият министър.

„Гледайки напред, определяме няколко основни опасности - да се продължи постепенно пристигане на пристигащи в страната. Възможно е да има рязко нахлуване от българо-турската граница, което е хипотетично и за което сме подготвени. Имаме разработен план, заедно с армията и жандармерията имаме готовност да се справим в относително кратък период от време, това не може да е постоянно”, заяви Румяна Бъчварова.

„Третият риск, който изглежда малко по-далеч от нас, но е най-сериозният риск, ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа, на голям политически, европейски риск. С неговото подписване стана ясно, че политическите решения в Европа дават резултат и този път е правилен и продуктивен и не може да се откажем от този подход. Факт е, че това споразумение е одобрено то всички европейски лидери. Факт е, обаче, че в момента то не се изпълнява. За България спазването на споразумението е изключително важно, защото за нас най-доброто решение в тази сложна ситуация е да бъде уреден въпросът с реадмисията на мигрантите, които преминават българо-турската граница”, посочи Бъчварова.

Според нея това може да стане, ако Турция изпълнява взаимния протокол за реадмисия. „Това е начинът България да държи под контрол ситуацията и да може да се справя и да предоставя статут на тези хора, които идват. Турската страна казва, че няма да изпълни това споразумение в момента, защото то не е одобрено от правителството й, защото е част от общото споразумение с ЕС. Ако успеем да постигнем изпълнение на това двустранно споразумение ще сме направили най-доброто за България и ситуацията ни. Анализирайки тази ситуация решихме да предприемем активни действия, с които да обясним на немската страна и европейските ни партньори и на турската страна особеностите на нашия интерес в тази ситуация. Защото ние се явяваме един вторичен, търпящ последици обект от обстоятелства, които не зависят от нас а от други държави и други сили”, заяви още Румяна Бъчварова.