Задължават осиновителите на възможно най-ранен етап да информират децата си, че са осиновени. Това стана ясно на съвместна пресконференция на Министерство на правосъдието и Министерство на труда и социалната политика, на която бяха обявени изготвените промени в Семейния кодекс, предаде репортер на БГНЕС.

Правосъдният министър Екатерина Захариева поясни, че тази промяна е за защита интересите на децата. „Рано или късно децата разбират за това. За съжаление, разбират на тийнейджърска възраст от някои „доброжелателен” съсед или роднина. С преминаване на специални обучителни семинари от страна на осиновителите още преди самото осиновяване, ще се защитят правата на детето”, допълни Захариева.

Тя подчерта, че промените в Семейния кодекс са в няколко посоки и целят най-вече защита на децата. „Дава се възможност за улесняване на процедурата по разкриване тайната на осиновяването. Сега действащата процедура става само по изключително обстоятелства. Досега почти винаги, когато има такива дела има отказ от страна на съда за това. Затова въвеждаме процедура, която ще е облекчена”, обясни Захариева.

Ще има съвет към Министерството на правосъдието, който ще бъде за разкриване на произход и ще бъде ръководен от зам.-министърът на правосъдието и от представители на други министерства. Отказът от разкриване на произход отново ще подлежат на обжалване. Пълно разкриване на данните ще става едва след съгласие на биологичните родители. При отказ за предоставяне на информация от страна на биологичните родители ще се представя информация за здравословното състояние на детето и дали осиновяването е било инициирано от биологичните родители или от агенция „Закрила на детето”.

„Задължават се осиновителите на възможно най-ранен етап да информират децата си, че са осиновени. Осиновителите ще ползват и социална подкрепа и помощ. За първи път при развод се дава възможност и родителските права да се упражняват и от двамата родители”, каза Екатерина Захариева.

Съдът ще определя мерки за родителски права само по искане на единият родител. Когато няма такова искане правата ще се упражняват и от двамата родители. В решението за развод ще се определят и мерките за пътуване на детето в чужбина.

„Отпада възможността за разсиновяването. Това не е дете на заем, когато си решил да преминеш подобна крачка, това е недопустимо. Още на ранен етап Агенцията за социално подпомагане и прокуратурата ще могат да искат спиране на припознаването на детето, а не, когато то се е случило да се оспорва”, подчерта министърът на правосъдието.

Освен това се въвежда и максимална разлика между осиновител и основен от 50 години, при досегашната действаща минимална разлика от 15 години. Това няма да важи, когато единият съпруг иска да осинови детето на другия.

От своя страна министърът труда и социалната политика Зорница Русинова подчерта, че основната цел на промените е да се облекчи процедурата по осиновяване чрез създаване на единен колективен орган на национално ниво – Съветът за национално осиновяване, чиято функция е бъде да се определят кандидат-осиновители за съответното дете. До момента кандидатите подават документи до всички регионални съвети за осиновяване. Този съвет ще бъде председателстван от зам.-министър на труда и социалната политика. Освен чрез съвета облекчаването на процедурата ще се случва и чрез облекчаване на документацията. Русинова се надява с влизането в сила на промените процесът по облекчаване.