Чешката република няма да приеме до края на 2016 г. нито един мигрант, намиращ се сега в Турция, заради ситуацията в тази страна след неуспешния опит за преврат. Това заяви по чешката обществена телевизия министърът на вътрешните работи Милан Хованец.

Не знаем какво точно стана в Турция, дали е било държавен преврат или контрапреврат, каза Хованец, който участваше в кръгла маса.

По силата на споразумението ЕС-Турция Чехия трябваше да приеме след октомври 80 сирийци, намиращи се сега в бежански лагери в Турция.

Опасявам се, че Турция не се намесва в полза на тези хора в Сирия, а се опитва да реши конфликта си с кюрдите, посочи чешкият министър. В този контекст той предупреди срещу дестабилизирането на Турция.

Ако споразумението ЕС-Турция се провали, можем да очакваме по-малка миграционна вълна тази година и далеч по-голяма през пролетта, смята Хованец.

И без това напрегнатите през последните месеци отношения между Европа и Анкара се изостриха допълнително след пуча на 15 юли, който предизвика вълна от чистки, потресла Европа. Турският президент от своя страна заплаши да се отметне от миграционното споразумение, ако не бъде гарантирана отмяната на визите за турските граждани в ЕС.