На 1000 лева се срина цената на девствениците на пазара за ромски булки, който се провежда край Бачковския манастир в навечерието на Голяма Богородица по стар стил. Според търговците, които държат сергии в подножието на обителта, преди 7-8 г. непорочните девойки от калайджийския клан са вървели над 5 000 лв. Толкова се плащало и за обучена джебчийка. Кризата обаче свалила тарифата. Самите цигани категорично отричаха да въртят алъш-вериш с младоженки. Момичетата твърдяха, че са малки за женитба и първо щели да завършат училище, а после да се задомяват.

"Не сме коне, за да се продаваме. Това беше една традиция, която изживя времето си. Сега се вземаме по любов. Идваме в Бачково да запалим свещ и да се помолим", заяви 18-годишната Мария Ангелова от пловдивското село Маноле. Както и другите неомъжени момичета, тя се бе накиприла с най-новите си дрехи. Бъдещите младоженки дефилираха като на модно шоу по калдъръма към манастира.

"Лесно се познава за кои булки ще се водят пазарлъци - всички са с дълги лъскави рокли и разпуснати коси. Момчетата пък носят дебели златни ланци", коментираха богомолци. Много от тях се възмущаваха от кючеците, които младежи кършеха на метри от святото място. За разлика от предишни години нямаше стълпотворение от роми.

"Много са на гурбет в чужбина, а други посещават по-големия пазар на булки между Чирпан и Стара Загора", обясняваха калайджиите.