Стотици хора – роднини, близки, приятели и колеги заприиждаха в столичния храм „Свети Седмочисленици”, за да си вземат последно сбогом с журналиста Димитър Цонев, предаде БГНЕС.

Поклонението пред тленните му останки започна в 15.30 часа. Пред вратите на храма се образува дълга опашка от хора, които са познавали емблематияния журналист и по някакъв начин пътищата им са се пресекли. Хората носеха цветя и чакаха търпеливо, за се простят с Митко Цонев.

Журналистът от БНТ почина във вторник на 56 години след прекаран тежък инсулт последващата белодробна инфекция. От 14 август лекарите във ВМА се бореха за живота му след тежкия инсулт, но на 23 август той напусна този свят. На 30 август Митко щеше да навърши 57 години.

Обикновено хората, които приживе са провокирали доброжелателни усмивки, след смъртта си ги карат истински да страдат. Такъв пример е Димитър Цонев, с когото стотици дойдоха да се сбогуват. Слънчев човек, аристократ в журналистиката, с поглед като шампанско, добър и всеотдаен професионалист. Това бяха само част от добрите думи за журналиста, с които ще го запомнят всички.

„Това е един от най-близките ми хора. За БНТ това наистина е огромна загуба, защото той беше съвременния й символ”, каза директорът на БНТ Вяра Анкова. Тя добави също, че хората винаги са асоциирали “По света и у нас” с чичко Филипов и Димитър Цонев - това са емблематични имена. Анкова заяви, че за нея загубата е особено голяма, защото са били много близки приятели, а хората ще го запомнят с това, че е бил прекрасен човек, “който се извисява над всички интриги и над злобата. Той беше над това и ми е давал сили в най-тежките моменти и викаше: „Анкова, стегни се. Толкова са маловажни тези неща”. Огромна ни е загубата”.

Симеон Сакскобургготски, на чието правителство Цонев беше говорител, заяви, че ще го запомни само с добро. „Той самият беше голям добряк. Много ми помогна по време на премиерството. Имаше феноменално чувство за отговорност, за професионалност, но и на хумор, и да импровизира в трудни моменти. Въобще, беше чудесна подкрепа и лъчезарен човек”, каза Сакскобургготски.

Телевизионният партньор на Цонев от “Лице в лице” Цветанка Ризова заяви, че ще го запомни като съвършен колега, прекрасен и добър човек, който е бил спокоен, мъдър и добронамерен човек, можел да анализира. “Можеше да говори, а можеше и да мълчи”, добави тя.

Журналистката от БНТ Даниела Кънева приема философски смъртта на колегата си: „Такава е била Божията воля”. Въпреки това обаче смята, че си е тръгнал по средата на зрелия си път. За нея Цонев е голяма личност и на екрана, и като човек - талантлив, с огромно въображение, пулверизатор на положителна енергия, стабилен. Това, според нея няма как да е другояче, щом е дете на Коста Цонев и Анахит Тачева. „Отваря голяма празнота и висока летва за по-младите колеги. Много висока, като на Стефка Костадинова 2.09 метра”, допълни Кънева и заключи, че Митко е от хората, които оставят голяма диря.

Не обичам да оливам в думи скръбта си. Това е нещо много лично, но Митко ни изпревари всички. Аз бях наред от старите колеги, заяви Маргарита Михнева. Валерия Велева пък каза, че го помни от 1985 г., когато той е дошъл да работи в предаването на БНТ “Формула 5” на режисьора Хачо Бояджиев. “Митко е аристократът в журналистиката. Той е позитивният човек, който даваше възможност на събеседника си да каже това, което иска да каже, а не да се изтъква той и беше един пример. Беше белият гълъб в журналистиката и затова ни е толкова мъчно за него и затова хората го обичат”.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще го запомни като винаги много подготвен журналист, с когото са били приятели извън камерата и ще й липсва много. В спомена й за него той ще остане като много мил и сърдечен човек. Бившият лидер на БСП Михаил Миков пък разказа за Цонев, че го помни още от студентските му години. „Винаги лъчезарен и усмихнат. Добър човек, отворен към света. Той внушаваше доброта”, каза Миков и припомни за силното чувство за хумор на Цонев, както и за философския му поглед към света и случващото се.

Актьорът Христо Мутафчиев ще запомни журналиста с това, че го е научил да си мърда ушите. „Беше искряща личност. Погледът му беше като шампанско. Винаги е бил много добре подготвен, когато съм бил при него. Като човек, той страшно много обичаше живота”, обобщи Мутафчиев.

Неговата дъщеря - Десислава, заяви, че ще посвети журналистическата си кариера на това да продължи неговото журналистическо дело, защото си е отишъл много рано и е имало още много неща, които да направи. „Аз се чувствам длъжна да направя това в този момент, защото единственият начин, по който мога да преодолея неговата загуба, е да направя така, че той да продължи да живее с неговите идеи, с тази фондация и с тези журналистически награди “Димитър Цонев”, каза Десислава. Тя допълни и, че във вторник ще бъде обявена дарителска сметка, в която ще се събират пари за създаването на тези награди, които тя се надява да станат традиция в българската журналистика и се надява нещата да вървят само напред и нагоре, както той в момента пътува нагоре.