Европейски генетици обясняват, че вариация на гена PDSS2 отговаря за това, по какъв начин тялото ни преработва кофеина. В този смисъл въпросният ген отговаря за това кои хора са склонни да пият кафе и кои не, се казва в статия, публикувана в списание „Scientific Reports”.

„Резултатите от нашето изследване и данни от други експерименти показват, че влечението ни към кафето може да се обоснове на генетично ниво. Сега е нужно да се проведе по-мащабно проучване, за да се потвърди откритието и да се разкрие точната връзка между гена PDSS2 и употребата на кафе”, споделя Никола Пирасту от Университета в Единбург (Шотландия).

Той и колегите му са открили потенциалния „ген на кафе-маниаците”, сравнявайки ДНК-структурата на над хиляда души, живеещи в седем относително изолирани един от друг района и малки села в Южна и в Североизточна Италия.

Мутации в генома на хората, притежаващи въпросния ген, показали, че тъкмо това ги тласка по-често към чашата с кафе спрямо останали обекти на експеримента. PDSS2 отговаря за това колко кафе е нужно да изпие човек , за да почувства ободряващия му ефект, както и за продължителността му.

Учените отбелязват, че това не е единственият ген отговарящ за пристрастеността към кафето, но PDSS2 оказва влияние върху други участъци от ДНК, които и по-рано са свързани с подобна зависимост.