Заключението за здравословното състояние на Доналд Тръмп е било постигнато „за пет минути”, съобщи в интервю пред телевизия Ен Би Си д-р Харълд Борнстайн, изготвил медицинското. Резултатът е, че кандидатът за президент на Републиканската партия е годен да заеме поста на държавен глава, ако спечели изборите в САЩ.

Борнстайн е личен лекар на 70-годишния Тръмп от 35 години. Според доктора „състоянието му е отлично, особено умственото”. По думите на Борнщайн, когато му поръчали да изготви медицинското, той размишлявал цял ден, след което буквално „за пет минути” написал текста от четири абзаца, докато чакал в колата шофьора, когото милиардерът изпратил да донесе документа. Лекарят разказва още, че в заключението му отсъства типичния методичен и детайлен за професията му стил, тъй като той „неволно заимствал речевия маниер на Тръмп”.

В медицинското са описани сърдечно-съдовото състояние на кандидат-президента, кръвното налягане, както и други показатели, които не са описани с конкретни цифри, а вместо това словесно с думи като „изумително”, „отлично”, „по-добре не може да бъде”. „Мога със сигурност да потвърдя, че ако бъде избран, Тръмп ще е най-здравият човек, заемал президентския пост”, заяви още през декември миналата година д-р Борнстайн.

Пред Ен Би Си лекарят дава малко по-умерена диагноза: „Смятам, че той се чувства по-добре или поне не по-зле от всеки, който прави упражнения всеки ден. Той не пуши, не пие и всичко със семейството му е наред…”

Темата със здравето на кандидат-президентите в САЩ е актуална, след като миналата седмица Тръмп обвини противничката си за поста в Белия дом Хилари Клинтън в „недостиг на морална и физическа издръжливост, които са нужни, за да се разгроми терористичната групировка ИД”. На Клинтън многократно са преписвани различни заболявания.