Министерството на отбраната се провали обществена поръчка на стойност 3 000 000 лв., с ДДС. Срещу тази суми ведомството на министър Николай Ненчев трябваше да купи десет нови и десет употребявани автобуси за да превозва военнослужещи.

През март месец военният министър обяви, че армията има спешна нужда от закупуването на автобуси. Това се установило при съвместни учения и особено при възникналата необходимост от превоз на личен състав по граничните бразди за охрана на територията от нелегално навлизащи мигранти, съобщи първо БГНЕС в средата на месец юли.

Автобусите трябваше да разполагат с места за сядане от 22 до 55. От заданието на обществената поръчка ставаше ясно още, че за 10 нови автобуси МО бе готово да плати до 166 000 лв., без ДДС, а за 10 рециклирани автобуси наполовина. Старите автобуси не трябваше да са изминали повече от 400 000 км и да не са по-стари от 10 години. Всичките автобуси трябваше да бъдат с климатици и да позволяват употребата им независимо от атмосферните условия.

С решение №100 от 26 август 2016 г. обаче процедурата е прекратена от самия възложител с мотиви, че са открити нарушения при откриването и провеждането на обществената поръчка, които не могат да бъдат отстранени, без това да промени условията.

Така армията, която бе включена в охраната на границите, ще трябва да ползва в предстоящия есенно-зимен сезон старите автобуси “Чавдар”, за да превозва военнослужещите до граничните райони.