Отстраненото ръководство на Фонда за лечение на деца е плащал на болници в чужбина, без да е пращал пациенти за лечение. Това коментира министърът на здравеопазването Петър Москов пред министрите на последното заседание на правителството, предаде БГНЕС. В сряда Министерски съвет прие нов Правилник за функционирането на Фонда за лечение на деца в чужбина. 

„Нека да кажем, че много неща се изговориха, но когато буквално миналата седмица звънят от френски и германски болници и казват: „Добре, вие хубаво сте превели миналата година 30 или 50 хиляди евра за лечение на детето, но детето го няма, ще си ги взимате ли, или ние нещо да ги правим?“, това очевидно е начин да се покаже, че този фонд не е работил от гледна точка на това да защити максимално парите, те да отидат ефективно към лечението на децата”, заявява Петър Москов по време на заседанието на кабинета, става ясно от публикуваната стенограма. 

Здравният министър допълва още, че преди смяната на ръководството на Фонда за лечение на деца там не е функционирала деловодна система. “Начинът, по който постъпва едно дете, кога постъпва, какъв е редът, каква е последователността му – всичко това лека полека се промени и се надявам, че резултатите започват да стават видими”, коментира Москов. 

“За да разсеем допълнително някои медийни спекулации, да кажа, че с новия правилник се запазват всички съществуващи дейности, които досега Фондът е имал право да финансира. След това – дава се възможност за заплащане на средства за транспорт и за престой на всяко дете и на един придружител по време на целия период на лечение, и се дава възможност за финансиране на до три контролни прегледа на всяко едно дете след извършено лечение в чужбина. Всичко това, разбира се, е при едни нови правила за строг контрол върху ефективността и ефикасността на изразходваните средства”. 

Така Москов мотивира приемането на нов Правилник за работа на Фонда. Макар приемането на новия Правилник да бе разкритикувано от неправителствения сектор, защото е станало непрозрачно, здравният министър обяснява друго на министрите: “Това беше много широко обсъждано с всички неправителствени организации, които приеха новия правилник на фонда”. 

По думите на Петър Москов занапред заявленията за лечение, които родителите на болни деца подават, за да им бъдат отпуснати средства ще се разглеждат от Обществения съвет на фонда в рамките на 10 дни, а не както досега е ставало – в рамките до 45 дни. 

“Тоест, много силно скъсяване на сроковете, в които родителите и съответно детето, което има нужда от такава помощ, получава решението и финансирането, и може да отиде и да бъде лекувано. И – прозрачност на взимането на тези решения, при, отново казвам, засилен контрол върху ефективността на изразходването на публичните пари, което очевидно е проблем за някои”, коментира още министърът на здравеопазването. 

След като е запитан от премиера Бойко Борисов – “как върви въпросът с идентификатора и въвеждането му в болниците”, Петър Москов отговоря: “Дотук, след първите осем пилотни болници, към този момент в 20 от най-големите български болници вече работи системата. В първия момент, разбира се, имаше бъгове, които се отстраняваха. Сега смея да кажа, че работи добре, посреща се добре и от пациентите, и от работещите там”. 

В заключение Москов отбелязва, че очаква още съпротива при въвеждане на пръстовия отпечатък като регистрационно средство за постъпване в болница, защото “колкото по-надълбоко се влиза в прозрачността на контрола и колкото в ръцете на пациентите се дава възможността да контролират собствените си пари от Касата, толкова по-голяма ще бъде съпротивата, защото начинът на харчене става прозрачен и става със съгласието на хората”. 

При акция на ГДБОП на 20 април тази година ръководството на Фонда за лечение на деца бе арестувано, а по-късно и сменено от здравния министър Петър Москов.