Срещу Веселина Гинева са повдигнати 4 обвинения, най-тежкото е за убийство на лице в безпомощно състояние

За 2 г. изтеглила 21 000 лв. - пенсията на мъртвия си мъж

Според съседи не си плащала сметките за вода и парно, залепила си некролог на входната врата на блока, за да не я търсят

На познати казвала, че Димитър е в социален дом

“Никога не ми е минавала такава мисъл - нито подсъзнателно, нито умишлено, нито съзнателно, да му причиня вреда. Аз го взех, за да го възстановя, да оздравее и да живее.

Но той почина. Почина на 1 август сутринта в 7 ч. Впрочем чак до 12 ч го гледах как диша трудно. И всеки момент очаквах да се оправи, защото до последно ядеше. А пък смятам, че човек, който се храни, няма да умре”, така звучи част от изявлението на 59-годишната Веселина Янкова Гинева от Бургас - началната учителка, която се оказа основна фигура в зловещ сценарий като по Хичкок.

Разследването, което доведе до повдигане на 4 обвинения срещу Гинева, е извършвано в пълна тайна месеци наред. Така няколко факта, които на пръв поглед нямат връзка помежду си, се оказват елементи от общ пъзел.

На 26 февруари 2015 г. в парк “Езеро” са открити човешки останки - череп и кости. Образувано е досъдебно производство по чл. 115 - за убийство срещу неизвестен извършител.

Първоначалните съмнения бяха, че костите са на клошар, който е починал от естествена смърт.

Случаят изглеждаше приключил, докато преди половин година в едно от районните управления на МВР в Бургас не се получава анонимен сигнал срещу Веселина Гинева. Авторът на сигнала дочул разговор между учителката и нейна приятелка, в който

Веселина се

похвалила, че

още получава

пенсията на

отдавна мъртвия

си мъж

Проверката се поема от криминалистите от Пето РПУ, в чиято територия е адресът на Веселина - бл. 2 в кв. “Лазур”.

Започват разпити, назначават се експертизи. При проверката изскача сигнал, който е подаден през март 2014 г. Съседи чуват шум и викове за помощ от жилището, в което, макар и разведени, живеят заедно Веселина и бившият ѝ мъж Димитър Миразчиев.

Тогава полицаи отиват на адреса, но Гинева отказва да отвори апартамента. Служителите на МВР викат на помощ колегите си от службата за противопожарна охрана и аварийни ситуации, които разбиват входната врата с т.нар. кози крак.

Заварват учителката и мъжът заключени в банята. Преговарят повече от 40 минути, докато накрая Веселина склонява да отвори вратата.

Полицаите са

поразени от вида

на Димитър -

мъжът е зле,

с открити рани

на няколко места по тялото, силно измършавял. Отведен е в болница, но скоро излиза оттам, подписвайки декларация.

Прибира се в жилището, което е останало за него след развода, но бившата отново се появява и го убеждава да я последва в апартамента в “Лазур”.

Заради това малко прекъсване през март прокуратурата дели времето, в което Димитър Миразчиев е лишен противозаконно от волята си на свободно придвижване на два периода - от май 2013 до март 2014-а и от 10 март 2014-а до 1 август 2014 г. - датата на смъртта му.

Останалите обвинения, повдигнати срещу Гинева, са за злепоставяне (излагане на опасност на лице, лишено от възможността да се самозапазва поради болест или изобщо поради своята безпомощност), убийство на лице в безпомощно състояние и измама3.
До хипотезата, че Миразчиев е умъртвен умишлено от бившата си жена, се стига преди месец и половина, когато извършената ДНК експертиза показва, че останките в Морската градина са на Димитър Миразчиев.

В съда Гинева разказа за последните минути на бившия си мъж, като обясни, че не е потърсила медицинска помощ, със странни аргументи.

“Не смеех да го превозя... още повече - друсане... Ако почине, да почине в спокойствие, не да му влошавам още повече положението. През цялото време бях до него и... не че се молих, но исках да си е жив, да се оправи.”

Прокуратурата се позовава на разпити на над 11 свидетели, обясненията на самата Гинева, огледния протокол, банкови извлечения, удостоверяващи, че тя е теглила парите на мъжа си, съдебномедицинсската експертиза, ДНК експертиза.

Според наблюдаващия прокурор Ангел Георгиев в последните 2 дни са събрани допълнителни доказателства - лично написани бележки от Димитър Миразчиев, с които той моли за помощ.

Събраните до момента доказателства сочат, че Гинева е личност с висока обществена опасност, твърдят от прокуратурата. Работещи по случая са категорични, че Веселина няма съучастник, въпреки че един от най-странните моменти в историята е

как тялото е

пренесено на

около километър

от бл. 2 до парк “Езеро”.

Според първоначалните си показания Веселина е поставила измършавялото тяло на мъжа в пластмасов контейнер за разделно събиране на смет, който е на колелца.

Учителката сама избутала зловещия си товар до плажа в Морската градина с намерение да изхвърли тялото във водата. След това обаче се отказала и оставила контейнера в парка.

Държавното обвинение набляга на престъпната упоритост, с която учителката е осъществила 2 от обвиненията - противозаконно лишаване от свобода, което е продължило година и 3 месеца, и получаване на пенсията в продължение на 2 г.
Последната сума, която Гинева е изтеглила от сметката на бившия си мъж, е 900 лв. Това е станало на 8 август т.г. Според последните изчисления пенсията на Миразчиев е била 910 лв. Общо тя е ощетила държавата с над 21 000 лв.

“Нямах финансов мотив да го убивам. Аз исках той да си е жив. Той си умря сам, не съм му помогнала с нищо. Изчаках последния момент от болестта и живота му да бъдем заедно и до ден- днешен да е жив, за да ползвам пък и голямата му пенсия”, разказва пред съда Гинева.

Според нея

мъжът поискал

развод преди

години, а тя

до последно не

била съгласна

“За 3 от повдигнатите обвинения не са представени убедителни доказателства - става въпрос за умишленото убийство, злепоставянето и противозаконното лишаване от свобода”, коментира пред “24 часа” адвокат Даниел Средков. Той е служебен защитник на Гинева. В четвъртък той пледира пред съда за домашен арест.

59-годишната жена е привикана в полицията на 22 август. Задържана е за 24 часа и с нея е проведено т.нар. беседване, което няма процесуална стойност. Тя разказва доста подробно за трудния си живот с инженера от нефтокомбината. Без да съзнава, разкрива детайли, които потвърждават 3 от обвиненията - за това, че не му е осигурила достатъчно грижи, адекватни на състоянието му, че го е държала в изолация, както и че е продължила да взема пенсията му.

На 23 август Веселина Гинева вече е привлечена като обвиняема и разпитана в присъствието на адвокат. Показанията вече са в по-различна светлина. Жената непрекъснато повтаряла, че се е грижела за мъжа си, но в крайна сметка той издъхнал.
Работещи по случая откриват доста странности в разказите и поведението на Гинева, както и противоречия в интерпретирането на фактите.

В един от разговорите разчувстваната Веселина разказала, че след като мъжът издъхнал по обед на 1 август, тя дори легнала до него и го прегърнала. Като странна и дори неприятна описват началната учителка съседи от бл. 2.

59-годишната Веселина имала проблеми с голяма част от живеещите в блока. Хора от съседни апартаменти се оплакват, че учителката не си плащала сметките за вода и парно, а един ден дори си залепила некролог на входната врата на блока.

“Направила го е, за да не я търсим за пари. Само за топлата вода имаше да дава над 1000 лв. Мъжът ми беше колега в нефтозавода, беше началник-цех.

Добро момче,

но къде попадна

на тая жена

Като се разболя, тя уж беше го взела в апартамента да го гледа, макар че отдавна бяха разведени. Веднъж ми се стори, че чух някой да вика “Помощ”, но не мога да кажа със сигурност дали е бил Димитър.

Веселина е невъзможна жена, на никого не отваряше. Полиция е идвала да я търси. Дъщеря дълго време живееше в Англия, не иска и да я види”, разказва съсед от блока.
Според пенсионерката Руска Койчева обаче, която познавала Веселина и Димитър от 35 г., учителката никак не била лоша, напротив. Като били по-млади, мъжът Димитър редовно я тормозел, дори посягал, твърди Руска.

Тогава семейството живеело в бл. 46 в кв. “Славейков”. Там живеела и Руска със своето семейство. Била колежка на Димитър в нефтокомбината.

“От 1967 г. ги познавам, заедно пътувахме с Митко за нефтозавода. Жена му Веселина беше начална учителка, последно работеше в с. Карагеоргиево. Преди години беше и директорка на училището в кв. “Лозово”, била е и учителка в бургаски училища.
Митко го видях за последно преди доста години до блока на брат му в кв. “Славейков”. Вече бяха разделени с Веса.

Не изглеждаше много добре, панталонът му беше разкопчан, имаше вид на типичен алкохолик. Тогава беше пълничък”, спомня си Руска Койчева. Тя разказва, че Димитър Миразчиев бил инженер-химик, шеф в рафинерията, но от млади години пиел.

“И двамата много ги уважавам, много ми е мъчно за случилото се с тях”, проплаква баба Руска, която по стечение на обстоятелствата за малко става съседка на Веселина и в бл. 2 в кв. “Лазур”. Тя трябвало да се грижи за апартамента на починалата си приятелка, която живеела врата до врата с Веселина.

“Последно я видях в деня на задържането (23 август - б.а.). Бях изпратила Веса до съда за един документ, защото водя дела за моя апартамент - станах жертва на жилищната мафия. Около нея вече имаше някакви мъже, вероятно полицаи. Тя нищо не ми каза.”
Веселина не споделяла много лични неща. Само веднъж Руска я попитала за Димитър - какво става с него, къде е. Бившата му съпруга отговорила, че е настанен в социален дом близо до Бургас.

Според баба Руска дъщерята на Веселина и Димитър - Иванка, се мяркала от време на време в апартамента в “Лазур”.

“Тя е стюардеса, пътува много. Видяхме се преди около 20 дни и

тя ме попита

дали знам къде

е баща

Казах , че не знам и да пита майка си”, обяснява Руска Койчева.

“Виждах я да излиза пред блока с две кучета. Беше с една лукава усмивка, неприятна жена. През юли 2014 г. от техния апартамент се чуваха викове, хвърляха се някакви вещи от терасата”, спомня си друга съседка от бл. 2.