Той си записа исканията на Турция към ЕС - падане на визите и 6 млрд. евро

 

„Добра война няма, а ако не се реши този конфликт, тя неизбежно ще дойде при нас в Европа.“ Това обяви премиерът Бойко Борисов след среща с турския си колега Бинали Йълдъръм в Истанбул. Спазването на споразумението от март между ЕС и Турция за реадмисия на мигрантите и пътя за спиране на наплива към Европа, допълни българският министър-председател.

Борисов посети в петък по спешност Истанбул по настояване на премиера Йълдъръм. Целта на посещението бе Борисов да чуе исканията на Турция за помощ по отношение на бежанците и да ги предаде на колегите си от останалите държави в ЕС.

 

 

„Записах си внимателно всички искания на Турция и ще ги предам дословно“, зарече се Борисов пред турския премиер Йълдъръм. В петък вечерта българският министър-председател пътува за Берлин, където ще проведе съвещание с канцлера Ангела Меркел и премиерите на Холандия, Швеция, Дания, Финладния, Хърватия, Словения и Австрия.

Турция настоява споразумението да влезе в сила от края на октомври, подчерта в изказването си Йълзъръм. В документа, подписан през март се предвижда отпадане на визите за турски граждани при пътуване в ЕС, финансова помощ от съюза за Турция в размер на 6 млрд. евро и ангажимент страните от ЕС да приемат по един човек от бежанските центрове в Турция за всеки върнат нелегален.
„България не е само съсед, но и близък приятел и съюзник на Турция. И тези близки отношения с България се отразяват и на отношенията ни с ЕС“, подчерта в началото на изказването си след разговорите премиерът Бинали Йълдъръм. На няколко пътки той нарече Борисов свой приятел.

„Турците в България са един от основните фактори за развитие на двустранните отношения“, каза още Йълдъръм.

„Нашите европейски приятели трябва да проявят повече отговорност към проблема с мигрантите. В Турция има 3 млн. бежанци“, заяви още турският министър-председател.

„Ако споразумението не влезе в сила, това ще постави Европа в огромен риск“, заяви още Йълдъръм, но без да посочва дали Турция ще престане да задържа бежанците в лагерите на нейна територия и ще ги придвижи към границите с България и Гърция.

Извън проблемите с ЕС Турция и България ще започнат преговори по самостоятелно споразумение за реадмисия. То ще стъпи на спогодбата от 1967 г. между двете държави, която българското правителство ползва в момента, за да връща единици бежанци на Турция. Самостоятелно споразумение обаче няма да свърши работа, защото няма кой да осигури границите на България откъм Гърция, Македония и Сърбия, заяви българският министър-председател Бойко Борисов.

„Въпреки прекрасните отношения между двете страни, след тези разговори не станах по-спокоен“, каза премиерът. „Турция увери, че ще направи всичко, за да се намали бежанският натиск към България. Те обаче имат на своя територия 3 млн. души, в момента въздържат бежанска вълна от 2 млн. от района на Алепо“, каза още Борисов. Според премиера Йълдъръм турската армия е влязла на сирийска територия, за да освободи райони от Сирия от Ислямска държава и да могат бежанци да се върнат по родните си места.

„В ЕС трябва да си дадат ясна сметка, ако гласуват за неспазване на споразумението, докога Турция ще успява да спира сама бежанците. България и Гърция са първите уязвими държави при проява на такава несолидарност“, подчерта в изказването си българският министър-председател.

„В Европа е удобно да изказваш политически позиции за борба с бежанците и как ще ги върнеш откъдето са дошли. Но аз не си представям как ще приемем на летище „София“ десетки хиляди върнати ни от ЕС, защото са регистриране първо в България. Нито ще приема варианта България да се превръща в буфер между Турция и Европа“, заяви българският премиер. Според дипломати това означава, че България ще откаже да изпълнява Дъблинското споразумение и да приема обратно мигранти, регистрирани у нас, но продължили към страните от Западна Европа. Българското правителство е и против създаването на релокационен център за мигранти на българска територия, както предлагат Холандия и Германия.

„В Турция всеки ден се сблъскват със смъртта. Поели сме ангажимент и трябва да го спазим“, каза още по адрес на останалите членки на ЕС Борисов. Българският премиер дори похвали американския вицепрезидент Джо Бадън, който при посещение в Турция тази седмица е заел българската позиция, че страната се нуждае от помощ. „Макар и доста по-късно от България, но ние все пак сме на 30 минути път“, подметна Борисов.

„Можем да решим проблема с бежанците чрез споразумението. Аз искам европейско единство, а не да се спасяваме поединично. Не искам да постигна сигурност само за България и да заплашим Гърция, а общо решение“, каза още Борисов.

Според българския премиер Йълдъръм не е поставял допълнителни условия на България като признаване на ПКК за терористична организация, за да продължи Анкара да възпира бежанците. И двамата премиери обаче споминаха кюрдската партия, която според Турция е терористична организация във връзка със стананалия в петък сутринта атентат в град Джизре.

„Аз съм убеден, че ще намерим изхоз за всички европейски държави, а не само за България“, подчерта отново Борисов. Според него това може да стане като бъде вкарано в сила споразумението на ЕС с Турция, затворят се всички външни граници на ЕС и се осигури зона за сигурност в Сирия.

Веднага след разговорите с Йълдъръм, Борисов отиде на среща с президента Реджеп Ердоган. Следобед пък за малко ще се включи и в откриването на моста „Селим I Завоевателят“ над Босфора. Селим I е султанът, извършил едно от най-масовите помохамеданчвания при османското робство у нас, по негово време Делиорманът променя етническия и религиозния си облик.