Бежанският лагер в Харманли ще бъде разширен с нови 68 жилища. Това става ясно от обявените обществени поръчки от Агенцията за бежанците. Срокът по споразумението с Европейския съюз /ЕС/ за финансирането е до декември тази година.

В новите помещения ще могат да се настанят 400 души. Така лагерът в Харманли ще може да приеме около 3 хиляди бежанци. За изграждане на фургонния лагер, заедно с контейнер за охраната, система за видеонаблюдение и ВиК система, са предвидени 1,6 млн. лв. Предвижда се изграждане и на собствено водозахранване. Ще бъде прекарано парно отопление за 875 хиляди лева, съобщи БНР.

През последните седмици настанените в лагера в Харманли се увеличиха близо пет пъти - от 200 души през юни, към момента мигрантите са около 1000. Увеличаване на броя на мигрантите в Харманли притеснява местните жители. Затова на 4-ти септември ще има протест, организиран от ВМРО, който ще се води от евродепутата Ангел Джамбазки. Недоволството на хората е насочено срещу разширяването на лагера в Харманли. Те ще настояват за по-строг режим в бежанския център, за въвеждането на вечерен час, както и за забрана за носене на оръжие от мигрантите.