Сестрите Пенка и Елена Таневи, занимаващи се с джебчийски кражби, се признаха за виновни в извършване на престъпление и сключиха споразумение с Районна прокуратура – Враца, съобщиха от прокуратурата.

Деянието, за което им е повдигнато обвинение, било извършено на 21.06.2010 г. в Онкологичен диспансер във Враца. Двете жени подпомогнали непълнолетната Евгения Василева, дъщеря на Пенка, да отнеме чанта от съпругата на пациент с тежко заболяване по време на сеанс по химиотерапия.

В онзи ден трите заедно влезли в медицинското заведение и минавайки покрай отворената врата на кабинета по амбулаторна химиотерапия, видели семейство М., като към онзи момент двамата съпрузи били задрямали. Пенка и Елена останали в коридора да наблюдават да не мине някой, докато Евгения бързо влязла, взела чантата на Н.М. и незабавно напуснала кабинета. Усещайки в съня си движение пострадалата жена се събудила и успяла да види женски силует да напуска помещението, след което установила липса на чантата си. Уплашена тя разбудила съпруга си, който направил опит да се обади на мобилния телефон на жена си, обаче след първото позвъняване той се оказал изключен.

Семейство М. било изключително разстроено от случилото се, тъй като именно в онзи ден те планирали след посещението в онкодиспансера да внесат за съхранение в банката парична сума в размер на 14 650 евро. Тези средства били получени от В.М. като възнаграждение за трудовата му дейност в Нигерия, откъдето той се завърнал поради заболяване и наскоро започнал лечение в Онкологичен диспансер във Враца. Освен тази сума в открадната от жената дамска чанта имало две портмонета, диоптрични очила, секретни ключове и ключ от сейф, несесер с тоалетни принадлежности, мобилен телефон марка „Nokia“, както и 400 лева.

През март 2013 г. Евгения Василева беше осъдена от Врачанския районен съд като извършител на кражбата на две години „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. На подсъдимата беше наложено наказание „пробация“, както и да заплати солидарно с нейния баща обезщетение за имуществени вреди на пострадалата Н.М.

Досъдебното производство срещу помагачите на Евгения в извършването на кражбата – нейната майка и леля, се водело в отделно дело, поради тяхното неоткриване.

Елена Танева беше задържана в ареста близо осем месеца в периода м. юли 2014 г. – февруари 2015 г. През юни 2016 г., след обявяването й за общодържавно издирване, беше установена и Пенка Танева, като по искане на Врачанската районна прокуратура й беше наложена постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Три години след кражбата в Онкологичния диспансер, след одобрено от съда споразумение между прокуратурата и защитата на подсъдимите и изцяло възстановени имуществени щети, на двете жени са наложени наказания. Пенка Танева получи две години „лишаване от свобода“ с изпитателен срок от четири години, а Елена Тасева – „пробация“ със задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от три години и подписване два пъти седмично, както и периодични срещи с пробационен служител.