Лекоатлетката Силвия Дънекова, която бе уличена в употреба на допинг в Рио, обяви че ще заведе съдебни искове срещу световната антидопингова агенция (WADA), българската антидопингова агенция и българската федерация по лека атлетика (БФЛА). Бегачката на 3000 м с препятствия е убедена, че изследваната в олимпийската лаборатория проба не е нейна или поне е била съхранявана неправилно.

"Първо ми взеха урина и видях в профила си в сайта, че резултатът е негативен. След това дойдоха да ми вземат само кръв. Това не ме притесни - взеха ми и урина. Първата ми проба на урината беше с ниска плътност, затова хапнах един сандвич. Животът в олимпийското село си продължи, аз очаквах да направя това, за което съм отишла в Рио. Дойдоха документи, че съм дала положителна допинг проба. Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за игрите в Рио. Аз обаче реших нищо не разбирам и пратих лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. Те обаче извадиха урина с различна плътност. За мен това значи или че урината не е моя, или че не е съхранявана правилно. Аз обаче ще се боря срещу тази несправедливост", разказа Дънекова.

33-годишната атлетка вече е наела адвокат за съдебните процудери. Той се казва Георги Стефанов и обяви, че ще подаде искове в рамките на 2 седмици пред български съд, тъй като процедурата пред Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана е сложна и няма гаранция, че ще разгледа представените от състезателката доказателства.

"Консултирали сме се със специалисти. Всички те са категорични, че няма как извлечената проба от урината да увеличи плътността си с 3 единици. Взета е проба с резултат 0,6 плътност, а е изследвана с 0,9 - каза адвокатът. - Този препарат (б.р. кръвният допинг) не дава никакъв резултат, ако не се комбинира с тестостерон. Все едно е пила чай. Представете си състезателка с дългогодишен опит да приеме препарат само да се уличи в това. Няма как да стане! Първата й проба е била чиста. Какво ги е накарало да искат втора, не е ясно. Но ние искаме резултатите да бъдат анулирани. Дали е изследвана друга урина или е неправилно съхранявана, не знаем. Дали се е превърнала в жертва на заколение, не знам. Все пак тя е в края на кариерата си. Тя е единствената, която е многократно проверявана в Рио. Не казваме, че има някаква грешка, но защо не са проверявани шампионите? Целта е да изчистим името на Силвия, а не тя да продължи да се състезава".

Колкото до делата среще българската федерация и националната антидопингова агенция, адокатът каза: „Открили сме виновни дейкствия и у тях, но това сега няма да го коментираме".

Дънекова твърди, че не приемала въпросния препарат - еритропоетин (ЕПО), а за хранителните добавки се е доверявала изцяло на д-р Лозанов.

"Д-р Лозанов е още в Рио. Попълнил е документ за конфиденциалност и ще се изкаже пред журналистите когато се прибере. Аз не съм употребявала този препарат със сигурност. Ще се борим докрай, ще опитаме да изчистим името ми.", заяви тя.

Атлетката недуомява защо българската антидопингова лаборатория й е отказала изследване за допинг след прибирането й от Рио. Не разбира също така защо атлетическата ни федерация и спортното министерство не ся я защитили в тази ситуация (б.р. - веднага след разгласяване на положителната допингпроба спортното министерство заклейми Дънекова и се разграничи от нея).

"Аз не се сърдя на никого. Не смятам, че има виновни. Ако ме оневинят, ще продължа живота си по по-нормален начин. В момента той е на пух и прах и аз започвам от нулата", каза още Дънекова.