Нов скандал между Турция и Германия заплашва да провали или най-малкото сериозно да затрудни мисията на коалицията срещу Ислямска държава. Турция от месеци отказва да допусне германски представители на посещение при стационираните в базата на НАТО в Инджирлик войници на Бундесвера. Там германците са стационирали разузнавателните самолети „Торнадо“, с които обхождат региона, завладян от ислямистите, а с техните данни тръгват на мисия бомбардировачите на останалите съюзници.

Турция е спряла достъпа да германските войници в знак на протест срещу резолюцията, осъждаща арменския геноцид, която Бундестагът прие в началото на лятото. След като бе спряна визита на германски депутати, журналисти и дори на военния държавен секретар Ралф Браукзипе, социалдемократите в управляващата коалиция настояха Бундесверът да бъде изтеглен от Инджирлик. „Правителството трябва да действа и да потърси други бази за военните“, заяви експертът по сигурността на ГСДП Райнер Арнолд пред списание „Шпигел“.

Военото министерство вече оглежда бази в Кипър и Йордания. Изпълняването на мисията би било възможно и от там, но с доста по-големи трудности. Германците ще се откъснат от американците и трудно ще им предават разузнавателните си данни. Снабдяването на войниците също ще е по-трудно и скъпо. Най-лошото при такъв сценарий е, че мисията срещу Ислямска държава ще бъде прекъсната поне за два месеца, докато се предислоцират самолетите.