С 4% скочи цената на пропан-бутана през последните дни по бензиностанциите у нас. Вчера литър автогаз се продаваше по бензиностанциите на "Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" съответно за 94, 95 и 96 стотинки средно за литър.

Само преди три дни екогоривото се предлагаше средно за 91-92 стотинки литъра по същите вериги. Между 87 и 92 ст. продължава да предлага автогаза най-голямата верига у нас - "Петрол".

Традиционно по-ниски цени държат по-малките вериги бензиностанции - "Круиз" и SNG, които съответно са средно 80 и 85 ст. за литър.

Най-ниски остават цените на няколкото обекта VM Petroleum на варненския бизнесмен Веселин Марешки, които продават за около 74 ст. литър автогаз, пише "Стандарт".

Причината за поскъпването на газта са по-високите цени на петрола, от който той се добива в рафинериите.

В същото време обаче същите високи котировки на петрола почти не оказват влияние в посока нагоре на цената на основния бензин А 95, които си остават почти без промяна.

И вчера средната цена на А 95 беше 1.98 лв./литър, като трите вериги "Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" вече доста време поддържат цени от около 2.02 лева за литър бензин.

Недалеч от тях продават и евтините вериги "Круиз", SNG и VM Petroleum, където средните цени на масовия бензин са съответно 1.96, 1.97 и 1.78 лева за литър А 95.

Явно поскъпването на петрола отпреди два месеца обаче е започнало да се отразява само на цените на най-масовото гориво - дизела.

От два дни насам четири вериги вече заковаха цената на дизела на 1.99 лв./литър -"Газпром", "Ромпетрол" и "Еко Петролеум" и OMV, като по всичко личи, че в близките дни могат и да прескочат и границата от 2 лева.

Тъй като през последните дни котировките на "черното злато" на международните пазари бавно, но стабилно падат, очаква се след 10 октомври цените на автогаза и дизела да се върнат на нивата от началото на август, съответно под 91 ст. и под 1.94 лв. за литър.