Готовите спагети изместват цигарите като най-ценна стока в американските затвори, сочи ново проучване.

Тази нова тенденция се дължи на понижаването както на количеството, така и на качеството на затворническата храна - мярка, повлияна от усилията за намаляване на разходите в сектора.

Авторът на проучването Майкъл Гибсън Лайт е интервюирал почти 60 затворници и служители на затвори от цялата страна.

"Затворниците са толкова недоволни от количеството и качеството на храната, че са започнали да разчитат почти изцяло на полуготовите спагети - евтина храна с дълъг срок на съхранение, която се е превърнала в новата валута в затворническата икономика", заявява Лайт, цитиран от Телеграф.

Тъй като са евтини, вкусни и хранителни, готовите спагети се разменят за всичко. От дълго време те са известни като "затворническото злато".

Недостатъчната храна с ниско качество бе сред основните сюжетни линии на изключително успешния сериал на Netflix "Оранжевото е новото черно" (Orange is the New Black). В сериала пакетите с готови спагети се превърнаха в ценна валута в трети сезон, когато управата на затвора занижи качеството на храната заради бюджетни съкращения.

Феноменът, наречен "наказателна пестеливост", не е официална държавна политика, но е ясна тенденция сред практиките на затворническите администрации в цялата страна.

В икономиката на затвора 6 пакета спагети, струващи 0,59 долара, могат да бъдат заменени за цял чифт термо бельо, струващо 11,30 долара.

"Така е, защото хората са гладни. В затвора ти става ясно кой колко добре е финансово според това колко пакета спагети има в шкафчето си", споделя бивш затворник.

Черният пазар на храна се разви изключително бързо след смяната на частните фирми, контролиращи храната в затворите, през 2000 г. Заради бюджетни икономии затворническата храна пострада и в качествено, и в количествено отношение.

В един от мъжките затвори, изследван в проучването, предлагането на храна премина от 3 топли хранения на ден на 2 и един студен обяд през седмицата, и само на 2 хранения през уикендите.

Именно заради тази драстична промяна лесните и бързи за приготвяне готови спагети изместиха цигарите като основна затворническа валута.