На заседанието на Министерски съвет беше прието решение за съвместна охрана на въздушното пространство със САЩ, което ще започне на 9 септември и ще приключи на 16 септември. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

„Мисията е мирновременна. Инициатива, което беше приета от НАТО, от нашите партньори. В тази мисия ще участват 2 американски самолета, които съвместно с нашите пилоти ще извършват охрана на въздушното пространство”, заяви Ненчев. Той посочи, че цялата мисия, която ще продължи около една седмица ще бъде изцяло на разноски на САЩ, т.е. българската страна не дължи нищо по този договор.

От думите му стана ясно, че на този етап не е предвидена възможност за повторение на съвместния Air Policing. Ненчев държеше да отбележи, че ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия. „Разполагаме с достатъчно МиГ 29, които биха могли да се справят”, посочи военният министър.

В отговор на въпрос дали отпада вариантът с Полша за подписване на споразумение за съвместен Air Policing, Ненчев заяви, че не е отпаднал, „но това ще бъде в резултат на допълнителни разговори, които ще проведем”. На 2 август в авиобаза Граф Игнатиево Николай Ненчев не каза за съвместната охрана за седмица с американците. На въпроса защо и откога се уговаря тази мисия, той отговори, че не е било необходимо. „Тези разговори се водят от момента, в който тази инициатива е инициатива на НАТО като цяло. Така че сега имаме резултати. Те са благоприятни за нас и вярвам, че това ще допринесе”, смята той.

Николай Ненчев информира и че ген. Цанко Стойков – военният ни аташе в САЩ ще бъде предложен на президента за командир на Военновъздушните сили (ВВС). Той се надява това да се случи още в началото на следващия месец.

Президентът назначава и освобождава висшия команден състав на въоръжените сили и удостоява с висши военни звания по предложение на Министерския съвет.