Внезапни проверки, при които е  копиратна информацията от софтуерите на 59 търговски обекта – ресторанти, барове, магазини за хранителни стоки и складове за търговия на едро и дребно, са извършили служители на НАП Бургас.

Инспекторите  проверяват за двойно счетоводство и умишлено укриване на обороти с цел значително намаляване размера на дължимите данъци и осигуровки.


По цялото Южно Черноморие продължава засиленият контрол на НАП Бургас по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по време на активния летен сезон.

За първите 20 дни на август са извършени 1253 проверки, при които са съставени 297 акта. Най-честите нарушения са за неиздаване на фискален бон и разлика в касовата наличност.

Също от началото на август 2211 обекта са поставени под наблюдение от териториалната стурктура на приходната агенция чрез дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП. Общият им брой до момента от началото на лятната кампания надхвърля 6 000.

„Освен дисциплиниращ ефект, контролните действия показват и стремеж от страна на бизнеса за спазване на данъчните правила и закони. Наблюдаваме как много от фирмите промениха поведението си в посока коректност към фиска, а това е и една от основните цели на лятната кампания на приходната агенция. Основания за притеснения и то сериозни, трябва да имат обаче всички, които умишлено укриват данъци и осигуровки. Те  ще усетят цялата строгост на закона”, коментира териториалният директор на НАП Бургас Татяна Кънчева.

Сред резултатите от лятната кампания на НАП са още и значителен ръст на оборотите и на фактурирането на едро към туроператори и търговски обекти, извършващи дейност по Черноморието.

От приходното ведомство в морския град уточниха, че спрямо нарушаващите данъчните закони, освен издаването на актове и наказателни постановления, ще се предприемат и ревизионни действия. Те ще бъдат насочени не само към дружествата, но и към техните собственици, които ще бъдат проверявани и за съответствия между доходи и имущество.


Във фокуса на данъчните през месец август са и близо 100 хотела, които се проверяват по отношение на трудови договори на наетия персонал, предоставянето на допълнителни услуги, сключени договори с туроператори, отдаване на прилежащи обекти.

Засиленият данъчен контрол по Южното Черноморие ще продължи и през месец септември.