Покорилият осем планински върха с височина над 8 хил. метра алпинист и еколог Боян Петров е настанен във Военно-медицинска академия в София с опасност на живота, след като с природозащитника от Сдружение за дивата природа "Балкани" Андрей Ковачев бяха блъснати във вторник от автомобил в Кресненското дефиле.

Двамата първо бяха приети в благоевградската болница, но след обстоен преглед е преценено, че могат да бъдат транспортирани във Военно-медицинската академия в София, където бяха преместени по-късно през деня.

Петров и Ковачев са настанени в реанимацията на ВМА, "щом поциентът е там, значи има опасност за живота му", каза директорът на болничното заведение проф. Николай Петров, цитиран от БНР. По думите му алпинистът е в доста по-тежко състояние, поставен е на апаратно вентилационно дишане и се провежда интензивно лечение, като получените травми на крайниците са отложени за по-нататъшни прегледи.

Изследването със скенер  е показало, че Боян Петров е със счупен череп, хематом, четири счупени ребра, счупена лопатка и перфорация на белия дроб, което и налага венилационното дишане. Предстои изследване на коремните органи и тазобедрените стави.

Андрей Ковачев има мозъчен оток и по-леки счупвания.

И на двамата ще се правят допълнителни изследвания във ВМА, а за счупванията ще се решава по-късно с операциите на кои да се започне. От думите на проф. Петров стана ясно, че за момента е важно овладяването на белодробната и чеперната травми на Петров.

Инцидентът с двамата е станал в 11.20 часа след Симитли, малко преди Кресненското дефиле, в района на Османската чешма, на 50 метра след свлачище, което се укрепва с мрежи и в момента по него не се работи. Ауди с италианска регистрация, шофирано от 27-годишна румънка, ударило Петров и Ковачев. Те оглеждали алтернативните трасета за преминаването на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, каза Александър Дуцов от Сдружение за дивата природа "Балкани" пред Mediapool.

По думите му най-вероятно те са гледали и за блъснати и прегазени животни на магистралата. Вървели са в края на магистралата, когато ги е блъснала колата, посочи той и припомни, че от много време на доброволни начала Андрей Ковачев и Боян Петров са се ангажирали с работата по изграждането на магистрала "Струма".

Катастрофата е станала, след като по неизяснени обстоятелства пътуващата към Благоевргад кола кривнала рязко и ударила двамата мъже.

Говорителят на полицията в Благоевград Йорданка Шаркова уточни, че полицията работи по случая и на виновната за инцидента румънка ще бъдат направени всички необходими изследвания - както за наркотици, така и алкохолен тест.